tiistai 30. tammikuuta 2018

Raparperitaivas.


Tämä resepti on lähestulkoon pakko jakaa teidän kanssanne, sillä tämä on vain niin herkullinen! En tiedä onko teilläkin sama "ongelma" kuin mulla, että hamstraan kesällä pakkasen täyteen raparperia, mutta en sitten raaski käyttää sitä juuri ollenkaan talven aikana, ettei vaan lopu kesken ennen seuraavaa kesää. Sitten huomaan aina yleensä näillä main, että kas, en ole sitten nuukuuspäissäni taas raaskinnut käyttää raparperin raparperia pakkasesta, ja kohta on jo uusi satokausi käsillä 🙈

Olenkin siis tärvännyt pakkasemme raparperivarastoa ahkerasti tähän piirakkaan! Löysin ohjeen joskus muutama vuosi sitten ja sen jälkeen tätä on tullut tehtyä monet kerrat. Ohje on muuten siitä kätsy, että siihen voi raparperin sijasta käyttää melkeinpä mitä vaan hedelmää tai marjaa. Tätä voi siis tehdä mustikalla, vadelmalla, puolukalla, omenalla....tai vaikka kaikkien sekoituksella, jos mieli tekee. Alkuperäinen ohje on ainesosiltaan todella valtava, ja eka kerran tein tottakai kuuliaisesti sen mukaan. Piirakka pursuili ja tursuili yli äyräidensä ja seuraavalla kerralla viisastuneena puolitin määrät. Siitä tulikin sitten erinomainen ja siltikin hyvin runsas.

Mutta mennääs itse ohjeeseen, tämä kannattaa ehdottomasti napata talteen, on meinaan sen verran taivaallista:

Raparperitaivas

Pohja
0,6 litraa jauhoja
2,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
1.5 tl vaniljasokeria
200 gr voita
1 kananmuna
3 dl piimää

Täyte
reilusti raparperia (tai vaihtoehtoisesti mustikkaa,omenaa, vadelmia tai mitä vain marjaa/hedelmää)
2 dl sokeria
400 gr maitorahkaa
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
0,5 dl sitruunamehua

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää sulatettu voi. Ota taikinasta vajaa puolet toiseen astiaan ja lisää jäljelle jääneeseen kananmuna sekä piimä. Sekoita tasaiseksi ja kaada uunipellille. Laita pohjan päälle raparperit ja valmista täyte. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja kaada raparperien päälle tasaisesti. Ota nyt toinen puolikas pohjataikinasta ja murustele se koko ihanuuden päälle. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Nauti kahvin tai teen kanssa :)

Maukasta tiistaita kaikille!

8 kommenttia:

  1. Heh, meilläkin tulee omasta pihasta hirveästi raparperia, mutta nuukuus iskee aina kuitenkin... jos ne vaikka loppuu kesken pakkasesta sitten talvella;) Koska en ole leipoja alkuunkaan, teen yleensä raparperisoppaa ja lusikoimme sitä aamupuuron kanssa. Raparperitaivas kuulostaa upealta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä jännä miten ihminen alkaa pihistelemään :D Mullahan tämä pihistely uloittuu myös kosmetiikkan; jos on joku ihana tuote, lakkaan käyttämästä sitä, ettei nyt vaan loppuis ennen aikojaan :D HULLUA!

      Poista
  2. Hyvännäköistä <3 Pitäisikin ehkä tilata tyttäriltä raparperipiirakkaa :) Toki voisin itsekkin tehdä, mutta tytöt ovat niin innokkaita leipureita, etä ilahtuvat aina tilauksista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilaa ihmeessä, tämä ohje on nopsa ja tosi iisi :) <3

      Poista
  3. "...ettei vaan lopu kesken ennen seuraavaa kesää..." Nimenomaan! :D Viime kesän mustikoista olen tainnut yhden piirakan tehdä. Yhden mustikka-mansikkasopan keitin vanhoista mustikoista. Ja varmaan ne kanttarellitkin on edelleen tuolla pakastimessa! :D Voi apua. Marjoja saa kaupasta lisää, jos loppuu. Toki niissä (varsinkin ulkomaisissa) on se ikävä puoli, että ne täytyy keittää ennen käyttöä. Raparperia ei taida olla yhtään, mutta uudessa kodissamme pitäisi olla raparperi tuolla takapihalla. :) Ennen on pitänyt mummolasta hakea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei meillä on vielä kolmenkin vuoden takaisia mansikoitakin pakkasessa, koska EN RAASKI KÄYTTÄÄ :D :D Ihanaa pihistelyä :D

      Poista
  4. Kiitos herkullisesta reseptistä. Raparperista tulee aina maalla asuvan mummin herkkupiirakka mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Outiseni :) <3 Nyt vaan resepti testiin!

      Poista

Kiitos kommentistasi :)