keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Hiusteni uudelleensyntyminen.


Tässä ovat hiukseni noin reilu viikko sitten. Tänään postauksessa astutaan hiusteni hieman ehkä salatullekin maaperälle. Hiusteni kunto on ollut todella huono viimeisimmän pari vuotta ja olen tehnyt kaikkeni antaakseni niille ensiapua - mitä nyt kotikonstein niille on pystynyt antamaan. Alamäki alkoi noin pari vuotta sitten halutessani vaihtaa kirkkaan oranssista takaisin vaaleaan. Vaikka toteutin muutoksen silloin kampaajalla, jokin meni silti pieleen. Muutosprosessissa tehtiin toiveistani huolimatta yksi värjäys sävyllisesti väärään suuntaan ja se sitten korjattiin liian rajuilla käsittelyillä. Hiusteni kunto kärsi älyttömän paljon ja sen jälkeen hiukseni eivät palautuneet oikein missään vaiheessa enää takaisin raiteilleen.

Hiussillat vaurioituivat pahasti rankoista värikäsittelyistä johtuen joita jouduttiin tekemään väärin värjäyksen jälkeen. Sen seurauksena päälliosa hiuksistani katkesi kokonaan. Tässä kuvassa ei kauhean selkeästi katkeamista näe, mutta kun päälliosan hiuksista nosti pystyyn, se oli yli puolet lyhyempää kuin alaosa hiuksistani. Tyngät hiustupsut olivat kuin purkkaa. Hiusteni syöksykierrettä lisäsi entisestään vuosi sitten sairastumiseni IBS:ään sekä vanha kunnon stressi. Kun föönasin tai muulla tavoin yritin laittaa hiuksiani, nieleskelin koko ajan kyyneleitä. Kerran niin upeat hiukseni olivat vain muisto ja jäljellä olivat hamppuuntuneet, katkenneet, ylikärsineet karheat karvat.

Itkeminen hiusten tähden voi tuntua ehkä joistakin ihmisistä pinnalliselta tai oudoltakin, mutta minulle hiusteni kunto sekä niiden ulkonäkö ovat suoraan itsetuntooni vaikuttavia asioita. Häpesin kamalassa kunnossa olevia hiuksiani enkä osannut pitää niitä enää mitenkään muuten kuin ponnarilla tai nutturalla. Ne näyttivät niin kamalilta etten kehdannut pitää niitä auki oikeastaan ollenkaan. Väitän, että hiukset ovat varmasti suurimmalle osalle ihmisistä hyvin tärkeät. Sanotaan, että hiukset ovat naisen kruunu, mutta kyllä hiusten huono kunto tai hiustenlähtö ovat myös miehille ankara paikka. Oma aviomieheni alkoi kaljuuntua 24-vuotiaana ja olen meidän yli 10-vuotisen yhteistaipaleen aikana kuullut hänen suustaan useamman kerran sen miten paljon itsevarmempi olo olisi, jos olisi vielä hiuksia päässä. Hänelle sopii kalju erinomaisesti, mutta näen miten hän haaveilee manbun-sykeröistä ja rokkarihiuksista. Itsellänikin on lähtenyt katkeamisen lisäksi tukuttain hiuksia päästä ja olen peläten miettinyt alanko kaiken tämän kauheuden lisäksi myös kaljuuntua. Kukaan ei varmaan kaljuuntumista halua omalle kohdalleen. Olivatpa hiusten ongelmat mitä vain, ne vaikuttavat olennaisesti itsetuntoon sekä minäkuvaan.


Tämä syksy on ollut suoraan ja suomeksi sanottuna ihan helvettiä. Olen kokenut monenlaisia vastoinkäymisiä ja välillä on tuntunut onko tässä maailmassa enää mitään järkeä ja oikeudenmukaisuutta. Stressattua on tullut aivan kaikesta ja joskus vähän laajemminkin ja sekös on taas lisännyt hiustenilähtöä sekä rasittanut niitä entistäkin enemmän.

Usko kuitenkin hyvyyteen ja siihen, ettei kaikki olekaan ehkä niin pyllystä kuin tässä on tuntunut, palautui kun sain mitä ihanimman mahdollisuuden hiusteni suhteen blogin kautta. Tästä maailmasta löytyi vielä oikeasti ihmisyyttä ja ymmärrystä, joiden luulin olevan enää vain urbaanilegendoja. Pääsin kurjassa kunnossa olevien hiusteni kanssa totaaliseen makeoveriin Turun Sydämen Pohjasta -kampaamoon, missä supertaitava ja superihana Emma lupasi laittaa kuontaloni kuntoon.

Odotin kuin Kuuta nousevaa, että pääsisin istahtamaan Emman penkkiin hiusteni kanssa. Emma pyysi minua ottamaan mukaan kuvia millaista mallia olin ajatellut ja myös millaista en missään nimessä haluaisi. Hän oli varannut minulle ruhtinaallisen pitkän ajan tämän kaiken toteutukseen ja teimme yhdessä plänän mitä hiuksilleni tehtäisiin. Olin päättänyt, että annan Emmalle suhteellisen vapaat kädet ja halusin nimenomaan, että ammattilainen katsoo mikä malli ja väri olisi minulle parasta. Esitin vain toiveen, että jos ei ihan pikimustaksi ja jos kuitenkin jätettäisiin vähän hiuksia ettei ihan klaniksi ajettaisi :D  mutta muuten fire away!

Pakko myöntää, että kun istahdin Emman penkkiin, minua niin hävetti paljastaa hänelle hiusteni kunto, vaikka kyllähän hän sen tottakai etukäteen tiesi, että tuon aikamoisen työmaan hänelle selvitettäväksi. Mutta silti. Hiusteni järkyttävä kunto aiheutti minulle niin suurta häpeää, että olisin voinut ryömiä jonnekin kattotiivisteiden väliin hamppumaisten hiusteni kanssa nyyhkimään.

Emma kuitenkin rohkaisi minua sanomalla, että hän odotti jotain vielä kauheampaa :D Ja se, että olin kokenut suurta hiustenlähtöä, olikin itseasiassa enemmän sitä pitkien hiusteni katkeilua. Kerroin, että hiukseni ovat joskus olleet erittäin runsaat ja paksut, joten nykytilanne oli minulle ihan kauhistus. Koin itse, että mulla oli tyyliin kolme karvaa päässä. Että jos niille nyt sitten jotain tässä tehtäisiin.

Emma ehdotti, että jättäisimme hiuksiini pituutta, sillä pidempi malli sopisi minulle paremmin kuin aivan tosi lyhyt. Olin tosin henkisesti valmentautunut siihenkin, että nyt se tukka vaan lyhenee reilusti. Oli siis todella iloinen ja positiivinen yllätys, että leikkuria ei tarvinnut heiluttaa ihan millinsiili -asteella. Värin suhteen sanoin Emmalle luottavani täysin hänen makuunsa ja siihen millaisen värin hän minulle valitsisi. Meinasin oikeasti alkaa itkemään onnesta kun Emma sanoi minulle, että näkisi värin suhteen mulle sen, että siinä pitää olla luksusta. Kaiken sen kakan jälkeen mitä tässä on tänä syksynä ollut, se lause tuntui todella lohdulliselta. Mulle? Luksusta? Kyllä kiitos. Tuli tunne, että oikeesti - mä hei olen ansainnut tämän kaiken. Mä ja mun purkkatukka. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus luksukseen, ainakin edes silloin tällöin.


Niinpä me alettiin tuumasta toimeen Emman kanssa. Sain juoda virvokkeita ja relailla kun väri vaikutti hiuksissa. Sydämen Pohjasta -kampaamo on muuten mielettömän ihana paikka! Turun lisäksi liike löytyy myös Helsingistä. Kampaamo on todella moderni, nykyaikainen, viihtyisä ja kertakaikkisen laadukas. Heillä on Kérastasen, Redkenin ja L'Oréal Paris Professionnelin tuotteita käytössä. Minäkin sain ihanan tuotekassin mukaani vielä tämän kaiken muun hemmottelun lisäksi, mutta niihin palaan toisessa postauksessa tarkemmin.

Emma laittoi hiuksiini paljon rakennekorjaavia tuotteita ja pesupaikalla sain häneltä niin fantastisen päähieronnan, että melkein mietin josko palkkaisin hänet meille kotiin tekemään sitä mulle päivittäin. Kun jokumuu kuin itse laittaa hiuksia, se vain tuntuu niin mukavalta ja hyvältä. Kaikkien tuotteiden ihanat tuoksut ja päähieronta...ai että, sellaista kiitos lisää.

Pesupaikalta siirryttiin saksien ääreen ja sanoin Emmalle, että anna mennä vaan. Mua ei itkettänyt yhtään luopua pitkistä hiuksistani, sillä ne edustivat mulle siinä kunnossa niin suurta häpeää ja negatiivista oloa. Halusin saada uudet, terveemmät ja hyvännäköiset hiukset tilalle. Ja tuntea sen varmuuden, jotka hiukset antavat ihmiselle.

Leikkauksen ja föönauksen jälkeen tilanne näytti tältä:


Kuvat ovat Emman ottamat, mutta sain lainata niitä tähän postaukseen. Väri hiuksissani on vähintääkin UPEA! Mulla ei ole koskaan ollut näin kauniin värisiä hiuksia. Ja mikä parasta, väri on nyt sellainen, joka on helppo. Tyveen laitettu tummempi sävy sulautuu omaan väriini hyvin eikä juurikasvu juurikaan näy. Viileiden ja lämpimien sävyjen yhteispeli toimii hiuksissani täysin moitteetomasti ja hiukseni näyttävät terveemmiltä, mutta myös runsaammilta ja ehdottomasti upeimmilta kuin koskaan.


Tästä tähän! Ero on kuin yöllä ja päivällä. En vielä muutama viikko tai kuukausi sitten uskonut, että saisin hiukseni vielä näin hyviksi. Mutta sain kuitenkin. Halusin kertoa tämän muutokseni senkin vuoksi täällä blogissani teille, että mikäli on jotain vastaavanlaista ongelmaa hiusten kanssa kuin mitä minulla oli, kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Kotikonstein hiusta harvemmin saa nostettua enää kovin syvästä suosta omin voimin ylös vaan siihen tarvitaan ehdottomasti ammattimaista vetoapua. Nykypäivänä on olemassa aivan mahtavia rakennepaikkaavia hoitoja sekä hellävaraisia värejä -paljon pystytään siis korjaamaan ja pelastamaan. Mutta vain ammattilaisvoimin. Omalla kohdalla tilanne oli jo aika lailla katastrofaalinen ja lopputulos on siltikin näin hieno ja hyvä. Ja kaikki kiitos kuuluu superammattimaiselle kampaajalle, joka tiesi mitä tehdä.

Hiusten korjaaminen ei ole edullista, mutta siihen kannattaa satsata ehdottomasti mikäli tilanne on huono, huonompi tai peräti surkein. Kampaajalle kannattaa kertoa rehellisesti mitä hiuksille on tapahtunut ja myös se mitä toivoisi niille nyt tehtävän. Hyvä ja ammattimainen kampaaja ottaa asiakkaan toiveet huomioon tehdessään hiusten kanssa töitä. Se on upea palvelu, josta kannattaa ehdottomasti maksaa. Rahaa tulee tungettua varmasti hölmömpiinkin asioihin joskus, mutta itseensä sijoittaminen on aina hyvä satsaus.
Nyt minä siis opettelen iloisena elämään uusien, upeiden hiusteni kanssa. Uusi väri ja leikkaus inspiroivat minua aivan uusiin meikkileikkeihinkin ja jotenkin tuntuu, että kampaamon lattialle tipahtaneet kuluneet ja kärsineet hiukseni veivät mukanaan pois tukun ikäviä asioita. Hiukset antavat ihmiselle - tai ainakin minulle - niin paljon varmuutta.

Suuret kiitokset tästä kaikesta siis Sydämen Pohjasta Turku ja erityisesti Emma! Kiitos myös L'Oréal Finland Oy. Ilman teitä tuskailisin vieläkin surkeiden hiusteni kanssa ja itkisin kylppärin peilin edessä purkkatukkaani. Tämä muutos merkitsi minulle suunnattoman paljon.

Sydämen Pohjasta -kampaamon löydät myös Instasta sekä Facebookista. 
Annan heidän palveluilleen täyden suosituksen ja teen sen todellakin sydämeni pohjasta :) Aivan 6/5!

Mitä tykkäät hiusmuutoksestani?

Hiusteni muutos on toteutettu blogiyhteistyöllä.

30 kommenttia:

 1. Älyttömän hyvä on uus pää :)
  Mä kärvistelen edelleen kovan muutoshalun kanssa, mutta kun tukka on nyt kovan työn jälkeen omassa värissä, hyvässä kunnossa ja pituuttakin on, niin ei raaskis. Ja siis lopetin värjäilyn vajaa 4 vuotta sitten ku päänahka ei enää kestänyt.
  Mut silti joku kivasti sävytetty särmä polkka ois aika pop...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Mä en muista milloin mulla olis ollut viimeksi oma väri? Varmaan joskus 11-vuotiaana? :D :D Tämän uuden värin kanssa on helppo päästää tulemaan oma väri kun tässä ei juurikasvu näy. Saa nähdä teenkö niin :D

   Polkka on aina kiva! <3

   Poista
 2. Upea lopputulos, joka sopii värin ja mallin puolesta sulle täydellisesti! Mä melkein nyyhkin tätä lukiessani 🙂

  VastaaPoista
 3. Aivan mielettömän upeat hiukset =) Kyynel silmäkulmassa luin tekstisi... tiedän liiankin hyvin miltä sinusta tuntuu. Voi kun osaisikin suhtautua hiuksiin, että ne on vain hiukset. Mutta ei... itselle ne on ollu aina aivan liian tärkeät.
  Minulla meni hiukset todella huonoon kuntoon kotivärjäyksen takia. Yllätys. Melkein 20 vuotta hiusten värjäilyä oli takana ja tuo pieleen mennyt värjäys oli viimeinen niitti. Aloin kasvattamaan omaa väriä. Se sujui muuten ihan hyvin mutta se värjätty osa oli saman näköinen kuin mitä sinulla hiukset oli. Sen virheen tein etten uskaltanut/kehdannut mennä kampaamoon hiusteni kansssa. Hiukseni ovat luonnostaan ohuet ja luonnonkiharat... mikä mahtava yhdistelmä. IBS:ää sairastin tuolloin tietämättäni ja stressi tiputti tupottain hiuksia. Tangle Teezerillä pahensin entisestään tietämättäni asiaa jonkin aikaa ennenkun huomasin ettei se sovi hiuksilleni. Ymmärrät varmaan miten rikki olin. Sinnikkona silti jatkoin oman värin kasvattelua ja leikkasin omia hiuksiani jottei tarvinnut kampaamoon mennä kuuntelemaan kauhistelua. Tällä tyylillä mentiin pari vuotta. Hyvähän se on jälkikäteen harmitella että miksen vain mennyt rohkeasti kampaamoon kertonu hiusteni tarinan ja oisin saanut aloittaa puhtaalta pöydältä. Tällä hetkellä oma väri on yli hartioiden ja värjättyä latvaa max kymmenen senttiä. Jouluna ajattelin pätkäistä lopun värjätyn osan vihdoin ja viimein pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Nanna <3

   Uskon, että valtaosa naisista ei osaa suhtautua hiuksiin, että ne ovat VAAN hiukset. Hiukset ovat tosiaan tärkeä osa ulkonäköä ja sitä kautta itsetuntoa. Mä olen ollut myös innokas kotivärjääjä. Suurimmalta osin sen vuoksi, että nykykampaamohinnat hipovat pilviä.

   Ymmärrän todella hyvin sun tilannetta, koska oma tarinani on samansukuinen. Se häpeä mikä kamalassa kunnossa olevista hiuksista voi tulla, on suuri. Ei ole helppoa mennä ammattilaisen eteen ja näyttää sitä kaikkea.

   Toivon paljon myötätuulia sulle ja sun hiuksillesi <3

   Poista
 4. Wau mitkä hiukset! Sopii sulle todella hyvin :)

  VastaaPoista
 5. No huh! Ihanat hiukset! En tiennyt, että voit enää raikastua entisestäsi, mutta näköjään voit.<3 Mä rakastan tuollaista pidempää polkkaa, ja palaan siihen itse aina tasaisin väliajoin. Se napakoittaa naamaa ilmiömäisesti. Huono tukka todellakin vaikuttaa itsetuntoon. Mulle on melkein ihan sama, minkä mallinen tukkani on, kunhan se on hyvässä kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinä ihana Fanniseni <3 Polkka kyllä antaa ilmeelle ryhtiä ja tuo pirteyttä :)
   Mä oon niin samaa mieltä! Parempi lyhyt malli, joka on kunnossa kuin pitkä reuhka.

   Poista
 6. Tuo pituus sopii sinulle tosi hyvin! Itsellä suunnilleen saman pituiset hiukset :)

  VastaaPoista
 7. Tosi upeat hiukset!!! Malli ja väri käy sinulle hienosti - kauniit siniset silmäsi vaan korostuvat entisestään kun hiusten väri on vähän tummempi <3

  VastaaPoista
 8. Näyttää kyllä todella hyvältä sun hiukset, väri on upea!

  VastaaPoista
 9. Tosi ihanat! Pituuskin täydellinen.

  VastaaPoista
 10. Toi pituus sopii sulle jotenkin todella hyvin, kauniit ja väri on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yllätyin, että pituus sopii näin hyvin vaikka onhan mulla toki tämän mittaiset hiukset ollutkin joskus :) En vaan muistanut sitä, että tää malli on mulle passeli :) Väri on siitä kiva, että tämä on tosi helppo. Ei tartte hötkyillä juurikasvun kanssa niin nopeasti.

   Poista
 11. Minä ihan liikutuin, ihanat hiukset, jatka tuolla linjalla. Kaikkea hyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kiitos aivan ihanasta kommentistasi <3 Kaikkea hyvää myös sinulle <3

   Poista
 12. Ihana tukka! Kävin itsekin ensimmäistä kertaa Sydämen Pohjasta Turussa, tosin Petralla. Olen kovin tyytyväinen itsekin, halvin se ei tosin ole. Kun olen ohuthiuksinen, täytyy aina koittaa saada hyvä leikkaus, nyt tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu edullisin kampaamo ei ole, mutta ehdottomasti kyllä hyvin laadukas eli rahoille saa hyvän vastineen :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)