tiistai 28. maaliskuuta 2017

Miten valita oikea tuoksu itselle?

Isot kiitokset kaikille aivan ihanista sanoistanne, tsempeistä ja halauksista, joita kirjoititte minulle Facebookiin ja tänne blogin puolelle. Ne lämmittävät sydäntäni todella paljon! Olette kyllä ihan maailman parhaimpia lukijoita! Sydän tässä pakahtuu teidän kanssanne! Suru ja menetykset ovat valitettava osa tätä elämää, mutta ilman niitä ei elämässä ole tasapainoa. Suurin suru sekä murhe meillä itsellämme on ystävämme perheestä, keillä suru on ehdottomasti suurin. Ajatukset ovat heidän kanssaan monesti päivän aikana. Kyllä tässä itse pärjäilee, mutta murhe toisten jaksamisesta surun ristiaallokossa on valtava.

Lupailin eilen teille, että palaan tällä viikolla normaaliin postausrytmiin, koska haluan että elämä jatkuu normaalina kaikesta huolimatta. Koska olen tunnollinen ja lojaali luonteeltani, halusin sen vuoksi kertoa teille eilen missä mennään ja miksi tuoksuviikko katkesi yllättäen. Olen niin suuressa vuorovaikutuksessa teidän kanssanne, että haluan informoida teitä heti jos jotain poikkeavaa tapahtuu. Tämä oli juurikin sellainen tilanne.

Mutta palaillaan nyt tosiaan hieman iloisempiin ja kevyempiin tunnelmiin ja jatketaan tuoksuviikkoa vielä ainakin tämän postauksen verran. Tämä kirjoittaminen tekee hyvää minulle ja etenen juuri sen verran kuin jaksan. Nyt tuntuu, että jaksan ihan hyvin ja onhan kuitenkin elämän jatkuttava. En usko, että ystävämme olisi toivonut meidän alkavan rypemään loputtomassa surun suossa. (Kun kirjoitin tämän äskeisen lauseen, pilviverho väistyi taivaalla ja esiin tuli kaunis auringonpaiste, joka valaisi koko huoneen kirkkaasti. Taisi olla selkeä merkki, että ajatukseni kulkevat oikeaa rataa :))

Tuoksupostaukset eivät siis todellakaan pääty viime viikon teemaviikkoon vaan jatketaan niiden parissa vielä useamman kerran tämän tulevan kevään aikana. Toivottavasti siis siellä ruudun toisella puolen on tuoksufaneja, sillä tuoksuja tullaan käymään läpi runsain mitoin täällä Nonnulassa :)


Tänään käydään vähän läpi sitä miten tuoksu kannattaa valita ja mikä tarkoittaa mitäkin kun puhutaan tuoksuista. Tänään siis on vuorossa TUOKSU ABC, joka toivottavasti antaa vinkkejä ja neuvoja teille.

Ensimmäisenä kerron tuoksuista sen kaikkein tärkeimmän eli sen, että niitä kannattaa säilyttää aina pimeässä ja kuivassa tilassa. Kylppärinkaappi on monelle tuoksujen säilytyspaikka, mutta se on täysin väärä. Kylppärin kosteus ja kirkkaat valot eivät tee tuoksuille laisinkaan hyvää ja ne saattavat muuttaa väriään ja jopa tuoksuaan sen vuoksi.

Itse säilytän kaikkia tuoksujani kosmekaapissani, joka sijaitsee makkarissamme. Toki jos omistat kauniin meikkauspöydän tai hienon vitriinin, tuoksupullojahan voi pitää myös esillä kuin koristeena. Mikäli säilytät tuoksujasi em.tavalla, huolehdi silloin siitä, että ne eivät ole suoraan altistettuna auringonvalolle tai että säilytyspaikka ei ole liian kuuma (esim. lämpöpatteri ei sijaitse välittömässä läheisyydessä). Tuoksuja voi säilyttää myös vaatehuoneessa/vaatekaapissa/liinavaatekaapissa. Näin ne ovat valolta ja lämmönvaihteluilta hyvin suojattuna.

Tuoksut säilyvät oikein säilytettynä ja pidettynä pitkään, jopa vuosia. Väärin säilytetystä tuoksusta väri voi muuttua täysin erilaiseksi kuin mitä se alunperin on ollut ja niin voi käydä myös tuoksun tuoksulle. Huonontuneessa hajuvedessä tuoksu muuttuu kitkerämmäksi ja pistäväksi. Mitään vaaraa pilantuneen hajuveden käytöstä ei toki ole. Jos oma nenä vain kestää niin saa toki käyttää. Itse olen supertarkka hajuvesistäni ja jos niistä jokin pilaantuisikin, en varmasti sitä enää haluaisi käyttää.

Minulta kysytään tosi usein miten löytää itselle sopiva hajuvesi. Se on miljoonan dollarin kysymys, johon minulla ei ole antaa suoraa vastausta. Hajuveden valinta on jokaiselle tosi henkilökohtainen juttu, johon vaikuttaa tottakai oman maun lisäksi myös monta muutakin asiaa. Voin kuitenkin antaa muutamia vinkkejä miten hajuveden valinta helpottuu.

1) Jos mahdollista, suihkuta tuoksua aina ihollesi. Oman ihon pH ratkaisee todella paljon miltä tuoksu tuoksuu juuri sinun ihollasi. Hyvänä esimerkkinä voin kertoa, että kollegallani ja kaimallani Keyword:Love -blogin Jonnalla Marc Jacobsin Decandence -tuoksu tuoksui melkeinpä täysin erilaiselta kuin minun ihollani. Jonnalla tuoksu oli syvästi puisempi kun taas minun ihollani se oli lempeämpi ja pyöreämpi. Ihmettelimme tätä Jonnan kanssa yhdessä oikein ääneen miten yksi ja sama tuoksu voikin tuoksua näin erilaiselta.

2) Anna tuoksun kehittyä ihollasi. Kun suihkautat tuoksua ranteeseen, heiluttele kättäsi hetken ilmassa, jotta tuoksu kuivahtaa ja siinä oleva alkoholi haihtuu miedommaksi. Kun nuuhkaiset ensi kerran rannettasi, tunnet siinä alkutuoksun. Noin vartin kuluttua suihkuttamisesta tunnet sydäntuoksun. Se on se tuoksun vaihe, jonka mukaan määritellään sen tuoksuperheeseen (kohta 10. tässä postauksessa). Lopputuoksu tulee esiin tuntien kuluttua tuoksun laittamisesta. Tuoksujen kolme eri vaihetta (alku, sydän ja loppu) pitävät sisällään eri nuotteja, jotka sekoittuessaan tekevät tuoksusta juuri sen tuoksun joka se on.

3) Mihin ja minne? Sanotaan, että tuoksua tulisi suihkuttaa iholle kohtiin, jossa on pulssi. Eli ranteet, korvantaustat, kaula, polvitaipeet. Itse suosin juurikin näitä kohtia kun laitan aamuisin hajuvettä iholleni. Toinen suosittu tapa on suihkauttaa hajuvettä ilmaan ja sen jälkeen kävellä sen tuoksupilven läpi. Tämä toimii hyvin siinä tapauksessa, että ei halua tuoksua paljon. Joidenkin supervoimakkaiden tuoksujen kanssa kannattaa toimia juurikin näin. Vaatteisiin hajuvettä ei suoranaisesti suositella suihkutettavaksi, mutta tämäkin on makuasia. Yleensä vaate tuoksuu jo pyykinpesuaineelle/huuhteluaineelle ja kun siihen suihkuttaa vielä hajuvettä lopputuloksena on aikamoinen tuoksujen sekamelska. Tuoksun eri tasot tulevat parhaiten esiin juurin ihon lämmön vaihteluista ja siksi hajuvettä on suositeltavaa suihkuttaa suoraan iholle.

4) Kun menet ostamaan tuoksua, älä haistele kerralla kauhean montaa tuoksua. Ihmisen nenä pystyy haistamaan peräkkäin noin 3-4  eri tuoksua kunnolla, jonka jälkeen tuoksut alkavat sekoittua ja silloin homma saattaa vääristyä. Laivojen taxfreessä näkyy usein pieniä lasikuppeja, joissa on kahvinpuruja/papuja, oletteko huomanneet? Kahvi on tuoksuna sellainen, joka neutralisoi kaikki haistetut tuoksut. Eli jos tuoksuttelet jotain tiettyä hajuvettä, haistele välissä kahvipapuja, jolloin ne vievät mennessään tuoksutetun hajuveden tuoksun ja näin voit siirtyä seuraavaan.

5) Kun olet hajuvesikaupoilla ja suihkauttelet tuoksuja pahvisille tuoksutikuille, kirjoita tikkuun mikä tuoksu on kyseessä. Ja muista tikun lisäksi suihkauttaa tuoksua myös ihollesi. Iholla tuoksu tuntuu täysin eriltä kuin pahvilla.

6) Lue tuoksuarvosteluja ja laita nimiä muistiin. Olen kuullut juttua eräästä blogista, jossa kerrotaan uutuustuoksuista melko kattavasti, joten sitä kannattaa ehdottomasti seurata. Blogin nimi on Nonnula ;)

7) Hanki ainakin pari erilaista tuoksua, toinen päiväkäyttöön ja toinen iltakäyttöön. Myös vuoden ajan mukaan voi ajatella tuoksuja. Kesällä kevyempää ja raikkaampaa, talvella runsaampaa ja täyteläisempää. Itselläni on tuoksuja paljon ja nautin siitä, että niitä on runsaasti. Käytän niitä fiilispohjalta, vuorokauden ajan mukaan, vuodenajan mukaan...monella eri tapaa.

8) Tuoksuissa on eroja ja sen kertoo usein hinta. Ns. markettituoksut ovat hinnaltaan huokeampia ja niiden kesto iholla on lyhyempi kuin selektiivisten tuoksujen. Monet julkkistuoksut ovat ns.markettituoksuja eli niitä myydään isoissa ruokamarketeissa ja tavarataloissa. Niistä käytetään myös nimitystä semi-selektiivinen. 

Semi-selektiiviset tuoksut ovat hinnaltaan noin 25-40 € kun taas selektiivisten tuoksujen hinta alkaa usein vasta sieltä 40 eurosta. Selektiivisiä tuoksuja myyvät mm. Stockmann, Sokos ja taxfree myymälät lentokentillä sekä laivoilla. Netistä löytyy myös upeita ja hyviä hajuvesiin erikoistuneita verkkokauppoja.

Todellisia halpistuoksuja saatat löytää halpahalleista tai joistain vaateliikkeistä. Ne tuoksut ovat yleensä kopioita arvokkaammista tuoksuista ja hinnat ovat naurettavan halvat. Ne tuoksut ovat mielestäni kuitenkin hajuvesien irvikuvia ja kelpaavat ainoastaan vessanraikastimiksi,eivät iholle. Eli kun olet ostamassa hajuvettä, osta vähintään semi-selektiivinen tuoksu itsellesi, älä missään nimessä mitään halpakopiota.

9) Parfyymi, Eau de Parfum, Eau de Toilette? Parfyymi on kaikkein voimakkain tuoksu ja sisältää tuoksutiivistettä yli 20 %. Edp eli Eau de Parfum sisältää 10-20 % ja edt eli Eau de Toilette 5-15 %. Paryymin kesto iholla on 6-8 h, edp 4-6 h ja edt 2-3 h. Tähänkin toki vaikuttaa ehdottomasti jälleen kerran oma iho, sen lämpö ja pH jne.

10) Tuoksuperheitä löytyy monta: sitrustuoksut, kukkaistuoksut, saniaismaiset tuoksut (fougère), chypre-tuoksut, itämaiset tuoksut, puun tuoksut, gourmandi tuoksut, akvaattiset tuoksut, vihreät tuoksut ja nahkaiset tuoksut. Tuoksunuotit määrittävät sen mihin tuoksuperheeseen tuoksu kuuluu.Oma nenä kertoo sen lopullisesti mistä kukin pitää, toiselle sama tuoksu voi olla se maailman ihanin kun taas toinen tulee siitä pahoinvoivaksi. Tässä tuli varmasti monelle sellaista asiaa, joka saattoi olla jo tiedossa, mutta toivon mukaan tästä joku sai hyvää vinkkiä  tuoksun valintaan :)

Muistetaan, että tuoksut ovat iloinen ja ihana asia ja niitä voi hankkia itselleen juuri niin monta kuin haluaa. Itsehän kylpisin niissä jos olisin oikein rikas :D

Pieni gallup loppuun:
Mikä tuoksu on yllättänyt sinut totaalisesti ja oletko joskus ostanut tuoksun, jota et vaan pystynytkään käyttämään jostain syystä?

4 kommenttia:

 1. Mä muistan ikuisesti ton Decadencen, se oli täysin eri tuoksu meidän ihoilla, en olisi tiennyt samaksi tuoksuksi, jos en olisi tiennyt. :D Hyviä vinkkejä. :)

  VastaaPoista
 2. Tämä Paco Rabannen Olympea yllätti, se on aivan ihana! Merkki oli mulle naisten tuoksuissa melko tuntematon. Victoria's Secretin normaali Bombshell oli sellainen mitä ei vaan halunnut käyttää, vaikka Bombshell in Bloom on ihan lemppari ja periaatteessa tuokin tuoksui hyvältä. Jokin vaan tökkii. Samoin DiorAddict Eau Fraiche, ihana kaupassa mutta kotona haistan vaan pistävästi...jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä miten joidenkin tuoksujen flankkerit kolahtavat tosi lujaa, mutta alkuperäinen tuoksu ei yhtään :D Mulla on sama homma YSL Opiumin kanssa. Alkuperäinen on mun nenään liian tätimäinen, mutta Black -versio on aivan hurmaava ja nuorekas.

   Poista

Kiitos kommentistasi :)