torstai 3. marraskuuta 2016

Omin kätösin tehtyä.Yksi suurimpia lukijatoiveita tänä syksynä on ollut askarteluohjeet! Bloginihan ei varsinaisesti ole mikään DIY -blogi, mutta koska tykkään askarrella ja värkkäillä kaikkea kivaa, tottakai tuon niitä mielelläni blogiinkin jakoon.

Jouluaskartelut ovat nyt aika ajankohtaisia ja jaan tänään ohjeen soodataikinan tekoon. Soodataikinaohjeen bonggasin netistä joltain sivustolta ja kokeilin sitä, koska se kuulosti helpolta ja niistä tehdyt koristeet näyttivät ihanilta.

Markkinoilla on myynnissä monenlaisia massoja, mutta jos haluaa päästä oikeaan DIY -ytimeen, suosittelen kokeilemaan tätä taikinaa. Sen mukava puoli on myös, että tämä on kuivuttuaankin täysin vitivalkoista. Useimmat valmismassat jäävät vähän harmahtaviksi vaikka valkoisia ovatkin.


Soodataikina

1 dl maissitärkkelystä
2 dl soodaa
1,25 dl vettä

Mittaa maissitärkkelys ja sooda kattilaan ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna hellalla koko ajan sekoittaen niin kauan, että seos sakenee kiinteäksi. Pidä lämpö suht mietona, mutta kuitenkin niin, että massa lämpiää kunnolla.

Seoksen kestää kiinteytyä jonkin aikaa, joten älä luovuta vaikka tuntuisikin, että olet sekoittanut massaa jo ikuisuuden. Kun massa on kiinteytynyt, siirrä se heti esim. muoviseen astiaan ja peitä kostealla liinalla. Näin massa ei kuivu vaan pysyy kosteana. Siirrä liinalla peitetty massa vaikka jääkaappiin jäähtymään. Massa on valmista käsiteltäväksi kun se on täysin jäähtynyt.


Kun massa on jäähtynyt, levitä leivinalustalle/pöydälle sekä käsiisi maissitärkkelystä ja ala työstämään massasta palloa. Massa kannattaa notkistaa ja pyöritellä käsissä hyvän tuntuiseksi. Sen jälkeen kaulitse massa minimissään 0.5 cm paksuiseksi levyksi. Liian ohueksi kaulittuna massa ei pysy koossa ja koristeet repeävät kun otat niitä irti alustasta. Painele massaan kuvioita pitsiliinalla, Kastehelmi-astialla/tuikkukipolla tai millä tahansa kuvioidulla esineellä. Mikäli käytät pitsiliinaa, se kannattaa kaulita massaan kiinni ja irroittaa sen jälkeen. Näin kuvio tulee kaikkein tasaisimmin ja kauniimmin esiin.

Tämän jälkeen ota haluamasi muotit (piparkakkumuotit ovat loistavia) ja tee niiden avulla haluamasi määrä erilaisia muotoja. Muotti kannattaa painaa massaaan hyvin ja varovasti liikuttaa hieman eestaas, jotta muoto irtaantuu ympärillä olevasta ylimääräisestä massasta hyvin.

Kuori ylimääräinen massa koristeiden ympäriltä pois ja tee niistä uusi kaulittava pallo. Irrota koristeet alustasta/pöydästä varovasti joko pelkkien sormien avulla tai sitten käytä apunasi terävähköä veistä tai lastaa. Siirrä koristeet kuivumaan leivinpaperilla päällystetylle tasaiselle alustalle. Muista tässä vaiheessa tehdä tikulla tai pillillä reikä koristeeseen ripustusnarua varten.

Anna koristeiden kuivua vähintään 24 h huoneilmassa. Voit kääntää ne varovasti jossain vaiheessa toisinpäin, jotta alapuolikin kuivuu hyvin. Kun koristeet ovat täysin kuivuneet, laita niihin haluamasi ripustusnaru. Minä käytin kalastajannarua, mutta esim. satiininauhat, paperinarut tai ohuet langatkin käyvät. Ihan miten itse haluat. HUOM! Käsittele koristeita varoen, sillä ne murtuvat kohtuu helposti. Pudottamista ne eivät kestä ollenkaan.


Valmiina ne ovat tosi kauniita ja niitä voi ripustaa vaikka joulukuuseen tai jos innostut tekemään lahjaksi itsetehtyä glögiä, tällainen koriste on ihana pujottaa glöksypullon kaulaan. Itse ripustin yhden sydämen roikkumaan taulukehystä koristamaan. Nämähän siis eivät välttämättä ole edes niin jouluisia vaan sopivat sisustukseen läpi vuoden. Etenkin sydämet, tähdet jne. Kuuset ja lumihiutaleet saattavat ollakin enemmän joulua :D

Nämä sopivat myös loistavasti Riihimäen lasipurkkien kylkeen tai mihin vain niitä haluatkin laittaa. Nämä ovat mukavia antaa ystäville vaikka pikkujoululahjaksi tai viedä ennen joulua päiväkotiin/kouluun opettajille ainaisten konvehtien sijaan.

Suosittelen kokeilemaan ja päästämään oma luovuus valloilleen :) Ensi viikolla jaan vähän isänpäiväkorttivinkkejä! Joten askarteluteema jatkuu!

Kivaa torstaita!

10 kommenttia:

 1. Nämä on kyllä kauniita, kiitos seikkaperäisistä ohjeista, nyt täytynee lähteä sooda ostoksille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse törmäsin siihen näitä tehdessäni, että kunnollisia ohjeita ei oikein ollut missään. Joten mä päätin antaa sellaiset eteenpäin :D :)

   Poista
 2. Askartelin kans muutama vuosi sitten meidän joulukuuseen kaloja ja sakemanneja samalla taktiikalla! :)
  http://nannenturinat.blogspot.fi/2014/12/kuusenkoristeita-vitivalkoisesta.html

  VastaaPoista
 3. Todella suloisen näköisiä :) tekis mieli kokeilla, tosin... poropeukalo kun olen niin ei ehkä kestä mun käsittelyssä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, eivät nämä niin helposti rikki mene :) Jätät taikinan vähän paksummaksi niin silloin on helppo käsitellä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)