keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Kummituskirja.


Jonnan lukunurkka avautuu jälleen pienen tauon jälkeen. Tänään esittelen teille Eero Ojasen kirjoittaman Suuri Suomalainen Kummituskirja -teoksen. Itse olen todella innokas kummitustarinoiden ystävä ja mielelläni luen niitä, olivatpa ne sitten fiktiivisiä tai totuuteen perustuvia.

Kummituksiin uskominen on jokaisen henkilökohtainen asia, mutta mielestäni niiden olemassa oloa ei voi totaalisesti kieltää. Toki maailmaan mahtuu skeptikkoja, jotka kumoavat kaikki yliluonollisiin asioihin liittyvät tarinat ja kertomukset. Itse kuulun siihen ihmislajiin, jolla on kaikki aistit auki ja olen avoin näiden juttujen suhteen. Suhtaudun asiaan niin, että vaikka ne eivät olisikaan totta, ne ovat viihdyttäviä tarinoita eikä ole keltään pois.

Itselleni on sattunut niin paljon yliluonnollisia kokemuksia ettei ole varaa ajatella toisinkaan :)


Mutta millainen on Suuri Suomalainen Kummituskirja? Minä pidin tästä oikein kovasti. Ojanen on kerännyt kirjaan ne kaikkein hyytävimmät tarinat kautta aikain. Tarinat tulevat ympäri Suomea eli oletettavaa on, että kummitukset viihtyvät täällä meidän piskuisessa maassamme etelästä pohjoiseen.

Suurin osa tarinoista on jo kovin vanhoja, mutta loppupuolella kirjaa päästään nykypäivän tarinoihin. Kirja on jaettu eri osioihin, eri tarinoiden mukaan. Kirjasta löydät tarinoita Poltergeistista, ennusmerkeistä, etiäisistä, enteistä, kummitustaloista, kummitusmaisemista, kummallisista kohtaamisista ja sota-ajan tarinoita yliluonnollisista tapahtumista. Kirjan lopussa on kattava lähdeluettelo tarinoiden alkuperästä.

Minun mielestäni Suuri Suomalainen Kummituskirja on erittäin hyvä. Ahmin koko kirjan vajaassa parissa päivässä ja olisin janonnut lisääkin tarinoita. Minua kiehtovat kummitusjutut ja vaikka ne toisaalta saavat ihoni kananlihalle, haluan silti lukea niitä innokkaasti.


Eero Ojanen on julkaissut aiemminkin tähän genreen liittyvää kirjallisuutta, mm. Suomen Myyttiset Linnut -teoksen sekä lasten kirjallisuutta tontuista, haltioista ja peikoista. Kirjaan oli koottu selkeästi tarinat ja alussa on perusteellinen luku lukijalle, jossa kerrotaan tämän kirjan tarkoitus ja sanoma.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille kummituksista pitäville ja myös niillekin ketkä niihin tarinoihin eivät kunnolla usko. Kirja on todella viihdyttävä ja mielenkiintoinen aivan kaikille. Se sopii erinomaisesti tähän vuodenaikaan kun illat pimenevät ja Halloweenkin on kohta tulossa.

Olen todella iloinen, että Eero Ojanen on koonnut tämän kirjan kaikkien kummitustarinoiden ystäville. Kirja ei ole kepeä eikä missään nimessä lastenkirja, joten tarinoihin kannattaa suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Uskon, että Suomessa riittää vieläkin lisää tarinoita ja toivon kovasti, että tämä kirja saisi jatkoa jossain vaiheessa.

Annan ehdottomasti 5/5.

Iskeekö kummitustarinat? Uskotko kummituksiin?

Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleeksi.

15 kommenttia:

 1. Mä tykkään kaikesta karmeesta, rakastan kauhua ja kummituksia. Tää kirja vois olla mullekin hyvää luettavaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilman muuta on! :) Ei muuta kuin haet tämän kirjan itsellesi jostain ja laitat lukien :) <3

   Poista
 2. Kuullostaa ihan supermielenkiintoiselta kirjalta, tämä pitää ehdottomasti pitää mielessä :)

  VastaaPoista
 3. Tämä on luettava ihan ehdottomasti, kiitos taas vinkistä :)

  VastaaPoista
 4. En oikein tiedä uskonko kummituksiin tms. Mutta viime talvena kävi niin outo juttu, että ehkä ajattelen nykyään hieman eri tavalla.
  Me nukumme vielä kaikki samassa makuuhuoneessa remontin takia. Tytär oli tuolloin juuri täyttämässä tai täyttänyt 3 vuotta. Hän oli jo nukkumassa ja minä lueskelin omassa sängyssä. Yhtäkkiä tytär nousi istumaan ja katseli jonkin aikaa mun ohi. Sitten kysyi ihan heränneenä siis :D että "kuka toi mies on joka seisoo sun päällä?". Se tilanne oli niin karmiva... :D

  Kintsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kauhea! :O Todella selkäpiitä karmivaa! Lapsilla on usein herkemmät aistit kuin meillä aikuisilla. Oma tyttäreni puhuu silloin tällöin Velho-nimisestä kissasta, joka minulla on ollut nuorena. "Velho-kissa istui tuossa mun pöydällä". Tässä on vaan se hauska puoli, että mä en ole koskaan kertonut hänelle, että mulla on ollut sen niminen kissa :D

   Poista
  2. Silloin jos joskus oli kyllä sydäri lähellä :D Tuo kissa homma on kyllä myös mielenkiintoinen!
   Kintsu

   Poista
 5. Hei ja hyvää syksyä satunnaiselta lukijalta Kainuusta. Meikkihommista ja purnukoista en tajua juuri mitään, mutta tykkään vilkuilla blogiasi aina silloin tällöin :) Hankin juuri äskettäin tuon Suomen myyttiset linnut -kirjan ja siinä on kyllä lintujen ystävälle mielenkiintoista juttua. Kuvitus on sellainen tummasävyinen, luita ja kalloja jne...korostaa siivekkäiden myyttistä puolta. Kummituksista en oikein tiedä, enemmänkin juuri luontokappaleiden kuten lintujen tuomiin viesteihin taidan uskoa... Kivaa viikonloppua sinulle ja perheellesi! -Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvää syksyä sinulle myös Ulla, kiva kun tulit kommentoimaan :) Minua kiinnostaisi se kirja myös todella paljon :) Linnuilla on minullekin suuri merkitys, juuri kuten sanoit -viestintuojina <3

   Poista
 6. Tämä kirja vaikuttaa niin hyvältä, että varasin sen heti kirjastosta. Hyvät kummitus- ja kauhukirjat ovat tosi mieluista luettavaa, ja jotenkin muutaman sellaisen lukeminen erityisesti näin syksyn pimeissä illoissa tuntuu erityisen hyvältä. :)

  Iso kiitos mainiosta lukuvinkistä, muru! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! :) <3 Kummitusjutut kuuluvat ehdottomasti syksyyn! :)

   Oleppa hyvä murunen <3

   Poista
 7. Tuo on ehdottomasti sellainen kirja, jonka haluan lukea, sillä rakastan kummitusjuttuja! Mulle ei ole tapahtunut mitään yliluonnollista, vaikka unihalvauskohtaukset välillä tuntuvat yliluonnollisilta ja ihan helvetin peloittavilta. Kerran sattui niin, että olin katsonut jonkun kauhuleffan, jonka yhdessä kohtauksessa tyyppi heräsi yöllä klo 3.00 ja jotain kauheaa alkoi tapahtumaan. No arvaapa heräsinkö seuraavana yönä tasan klo 3 ja silloin kyllä pelotti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tämä on kummitusfanien herkkukirja :) Unihalvaus on kamalaa! :O

   Hei mulle on käynyt toi ihan sama ja sitten alan yöllä miettimään, että mikähän mörkö mut nyt sitten herätti :D

   Poista

Kiitos kommentistasi :)