keskiviikko 17. elokuuta 2016

Paha Kirja.


Aloitan tänään blogissa uuden kategorian nimeltään Jonnan Lukunurkka. Olen kohtuullisen innokas lukija, mutta lukuharrastukseni kulkee selkeästi sykleissä. Mimun syntymän jälkeen olen lukenut äärimäisen vähän verrattuna aikaan ennen häntä.

Viime vuodesta lähtien olen koittanut avata lukulukkoani ottamalla päivittäin kirjan käteeni ja lukemalla edes muutamia kappaleita eteenpäin. Mökillä ollessa olisin voinut lukea vaikka kirjastollisen kirjoja, niin hyvään vauhtiin pääsin.

Mutta koska kuitenkin luen -joskus enemmän, joskus vähemmän- ajattelin, että voisin tehdä tänne blogin puolelle arviot lukemistani kirjoista. Ensimmäisenä arvioitavana tässä uudessa kategoriassa on Kaj Korkea-ahon Paha Kirja. Rakastan kauhuromaaneja ja siksi toivoinkin tätä kirjaa viime jouluna joulupukilta. Pidin kovasti Kaj Korkea-ahon Tummempaa Tuolla Puolen -romaanista, jossa niin ikään sukellettiin yliluonnolliselle puolelle suomalaisen kansantaruston muodossa. Ja vielä kun tämän kirjan tapahtumat sijoittuvat Turkuun, kirja oli niin myyty mulle.

Paha Kirjan takakansi suorastaan huutaa kauhun ystäviä luokseen. Herkutteleva teaser antaa ymmärtää paljon. Ja lupaakin, eikös vain. Älä lue tätä kirjaa tai joudut helvettiin. Voisko tuon kamalampaa nyt olla.

Siksi pettymys olikin jäävuoren kokoinen kun kirjassa ei päästy mässäilemään kunnon kummitusjutuilla eikä millään isommalla pahallakaan. Peruspunainen lanka juonessa on vanha runokokoelma, jonka luettuaan ihmisestä tulee paha. Niin paha, että tekee mieli riistää itseltään henki. Oma henkilökohtainen helvetti alkaa runokokoelman lukemisesta ja se helvetti on rivien välistä luettuna kuolema. Tarina kuljettaa lukijaansa melkein 200 sivua ennenkuin mitään alkaa tapahtua. Ja senkin jälkeen tapahtumat ovat enemmänkin surullisia ja masentavia kuin pelottavia.

Tarinassa keskitytään hyvin seikkaperäisesti opiskelijaelämää viettävien nuorten miesten arkisiin ongelmiin ja heidän lehtorinsa väljähtäneeseen parisuhteeseen. Kun kirja lupaa ulkoasultaan kauhua, odotukset ovat luonnollisesti korkealla. Kauhutunnelma kuitenkin latistuu kun lukee sivutolkulla pilvenpoltosta, opintotuen lakkauttamiseen johtaneista syistä ja sen seurauksista, uskottomuudesta ja liian realistisesti kuvatusta keski-ikäisten seksielämästä. Puhumattakaan siitä, että miljöönä on masentavan ruma Turun Ylioppilaskylä. Kummitukset ja möröt kun eivät vissiin opiskelijaboxeissa asu. Ainakaan uskottavasti.


Kaj Korkea-aho kirjoittaa hyvin, siitä ei ole kahta kysymystäkään. Teksti on nokkelaa ja soljuvaa. Uskon, että ruotsiksi vieläkin näppärämpää, käännöksessä menee aina jotain ohi, vaikka kääntäjä olisi kuinka taidokas. Tämän kirjan suurin ja keskeisin ongelma on se, että tämä ei ole kauhua. Ei ollenkaan. Tai ei ainakaan sellaista kauhua josta minä pidän. Missään vaiheessa tämä kirja ei pelottanut minua. Lopussa tulee muutaman sivun kestoinen jännittävämpi osuus, mutta sekin hyvin vaisu. Niin vaisu, että alkaa suorastaan v*tuttamaan.

Paha Kirja ei ole hyvin mielen kirja. Siitä ei tule missään vaiheessa hyvä mieli. Tai olo. Itse paljon hyviä dekkareita ja kauhukirjoja lukeneena kaikista kauheuksista huolimatta kirjasta tulee hyvä olo jos juoni on taitavasti punottu. Paha Kirjassa ainekset ovat tarjottimella hyvään kauhuromaaniin, mutta Korkea-aho käyttää niitä hyvin varovasti. Jos ollenkaan. Kauhu antaa odotuttaa itseään valitettavasti koko kirjan ajan ja suurin kauhu tavataan opiskelijakundin päässä kun Kelan rahahanat menevät kiinni. Ja kuten jo mainitsin, ei sitä pelottelua siellä lopussakaan oikein näy. Loppuratkaisu on varovainen yritys mörköilyyn, mutta ei missään nimessä tarpeeksi. Loppuratkaisu on tulkinnanvarainen -ainakin jossain määrin- ja jättää vaisusti kysymyksiä ilmaan roikkumaan. Kirjan loppuun luettuaan tuli vähän sellainen mjääh -olo. Vähän kuin olisi syönyt Kingis-puikon ja siitä olisi puuttunut se sisälmyssuklaa kokonaan.

Tummempaa Tuolla Puolen -kirjassa oli hyytäviä kohtia, jännitystä ja sellainen kutkuttava fiilis, että mitä mitä mitä nyt tapahtuu! Tässä kirjassa fiilis oli enemmänkin, että MILLOIN tässä alkaa tapahtumaan. Piti oikein monta kertaa tarkistaa onko tähän kirjaan eksynyt väärät irtokannet. Luenko jotain inhorealistista kertomusta ja luulen lukevani kauhua.


Kenelle Paha Kirja -kirjaa suosittelisin? Rehellisesti pitää myöntää, että en osaa sanoa. En ainakaan niille ketkä rakastavat kauhuromaaneja. Ehkä Åbo Akademin opiskelijoille ja siksikin vain, että kirjassa ollaan todella paljon kyseissä paikassa. Turku on kirjassa kuvattu masentavan harmaana ja kylmänä kaupunkina, jossa on ikuinen marraskuu. Kuulen jo naakkojen laulun, sanois meidän Isäntä.

Minun kauhu/jännitysvaatimusluokkaan tämä kirja oli siis iso pettymys. Ehkä tämän ei ole tarkoitus olla niin karmeaa kauhua kuin etukäteen kuvittelin vaan jotain muuta. Ehkäpä vain realistinen kuvaus nykypäivän opiskelijoiden elämästä? Jotain intellektuelli yliopistokauhua, jota tällainen tavallinen merkonominplanttu ei vaan tajua.

Annan 2/5.

En kuitenkaan missään nimessä hylkää Kajn tuotantoa, vaikka tämä kirja ei minua vakuuttanutkaan. Odotan innolla mitä hän seuraavaksi julkaisee.

Toivon mukaan kauhua.

Tuttu kirja? Mitä tykkäsit?

10 kommenttia:

 1. Tämä onkin hyvä postaussarja, jään innolla odottelemaan seuraavaa osaa :) Itselläni on viime aikoina lukeminen jäänyt oikeastaan kokonaan, pitäisi yrittää viritellä tulille uudelleen..

  VastaaPoista
 2. Minä en tykkää kauhua tai raakoja kirjoja lukea. Dekkareita luen paljon kyllä ja sen varmaan mun kirjablogista huomaakin. :D Korkea-ahoa en oo lukenu, vielä. Ehkäpä joku päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkariarviointeja on tulossa tässä juttusarjassa runsasti :D

   Poista
 3. Olen lukenut kirjan heti kun se ilmestyi. Sehän sai hyvät arvostelut. Odotin kirjalta paljon kuten sinäkin, mutta päädyin samaan lopputulokseen; paljon melua tyhjästä. Ainekset on hyvät, kieli on hyvää ja itse kirjakin menettelee MUTTA on väärin myydä tuollaista kauhukirjallisuutena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, huojentavaa kuulla, että tämä kauhuttomuus tässä kirjassa ei ollut vain minun päässäni oleva asia :D

   Poista
 4. Ei ole tullu kirjailija ollenkaan. Mutta kirjavinkkejä otetaan aina vastaan, esim. ne Mia Vänskät(?) oli tosi jännittäviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkejä on tulossa piakkoin jo lisää :)

   Poista
 5. Ihan samat fiilikset tästä kirjasta! Luulin alkavani lukea vuoden kovinta kotimaista kauhuromaania, mutta tämä olikin jotain ihan muuta, huoh. Mutta pitänee lukea jossain vaiheessa tuo Tummempaa tuolla puolen, se taitaa olla huisisti parempi? :)

  Ihana (!!) tämä uusi lukunurkka, odotan jo ihan himoissani seuraavaa kirjapostaustasi! <3 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, huojentavaa kuulla! :D Joo, tämä oli aika kaukana kauhusta. Se Tummempaa Tuolla Puolen on ihan eri maata. Ei sekään mikään Joe Hill, mutta moninkertaisesti hyytävämpi kuin tämä yliopisto-esittely.

   Ihanaa, mä niin tiesin, että sä tykkäät <3 Lisää on luvassa jo ihan piakkoin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)