torstai 18. elokuuta 2016

Ihanan kalliit Muumitreffit.


Pari viikkoa sitten oli jälleen se aika vuodesta kun meidän perhe suuntasi Naantalin Kailonsaareen. Tosin saari tunnetaan nykyisin paremmin nimellä Muumimaailma. Koko kesä oli jo kovin odotettu, että milloin sinne oikeasti päästään (siis 3-vuotias ehkä eniten) ja nyt viimein se päivä koitti.

Tänä vuonna meiltä jokaiselta menikin sitten jo täysi pääsymaksu. Kaikki yli 2-vuotiaathan maksavat Muumilaaksoon täyden 28 euron pääsylippuhinnan. Mutta! Jos ostaa ennakkoon, saa edullisemmin. Toisin sanoen yhden euron edullisemmin per lippu. Eli meidän perhe säästi 3 euroa. Sillähän saa Muumimaailmasta.....ööö, ehkä yhden tikkarin? Ja lippujen lisäksi paikoitus + Muumibussi parkkialueelta 8 €, joten meidän perheeltä koko lysti kustansi mukavat 89 €.

Rakastamme Muumeja koko porukka, mutta olenko kauhean ankea perheenäiti jos sanon, että tuo hinta kirpaisi ja kovaa? Hintaanhan ei tosiaan sisälly muuta kuin alueelle pääsy ja siellä käyskentely. Niin ja Muumiteatteri (huonommalla säkällä siellä on juuri vierailunne ajan pelkkiä venäjän kielisiä esityksiä...daa, normal!) Kaikki muu mitä alueella haluat tehdä maksaa tottakai erikseen. Meidän perheessä kun toinen vanhempi on työttömänä (eli minä) ja toinen töissä tuollainen melkein 90 € tinki tuntuu aika isolta.

Lapsen elämyksiä ei kai saisi rahassa mitata ja emme niin teekään. Onhan Muumien halaaminen meidän neidille tärkeää puuhaa. En nurise tässä siksi. Olen jutellut ystävieni ja tuttavieni kanssa näistä Muumien lippuhinnoista ja kyllähän ne melkeinpä kaikissa tuntemissani ihmisissä tuntuvat herättävän negatiivisia tunteita. Lopputulema on, että liput ovat törkeän kalliit. Monen ystäväni suusta olen kuullut tänä kesänä, että Muumimaailmaan ei mennä, koska liput ovat niin ryöstöhintaiset.

Laskimme piruuttamme Isännän kanssa mitä Muumimaailma nettoaa vuosittain pelkillä lipputuloilla. Kävijämäärät lunttasimme netistä ja yhteenlaskun lopputulos loksautti leuat melkein maapallon ytimeen asti. Lipputulojen summa on noin 7,5 miljoonan euron paikkeilla, mikäli kävijämäärät pitävät netissä paikkaansa. Seitsemän ja puoli miljoonaa.  Ja tähän päälle tulee tietty ravintoloiden ja muiden paikkojen tuomat tulot. Unohtamatta Muumishoppia, jossa on sellaiset huomaamattomat muumilisät kaikissa hinnoissa. Esimerkkinä Muumipehmot, jotka maksavat perusprismassa noin 10-12 € kpl, Muumimaailmassa ne ovat noin 20-25 € kpl. Eli Muumilaakson tilikauden lopussa viivan yläpuolella on aivan tautinen summa. En edes uskalla arvailla kuinka paljon se voikaan olla. Pyörryin jo tuossa seitsemän ja puolen miltsin paikkeilla.

Onhan Muumimaailma kova matkailuvaltti pienelle Naantalille ja todella hienoa, että ylipäätään meidän piskuisessa Suomessa on tällainen upea juttu nimeltä Muumimaailma, mutta olisiko hinnoissa kuitenkin vähän tarkistamisen varaa? Tänä päivänä tuhansia perheitä koskettaa työttömyys, irtisanomiset, lomautukset ja muut ikävät työelämän tuulet. Näillä perheillä on oikeasti miettiminen, miten tarjota lapsille Muumielämyksiä jos talous on tiukalla. Eikä pelkästään Muumeja vaan ihan kaikkea muutakin.

Teimme havainnon, että monet Muumimaailman ravintoloista ja kahviloista ammotti melkein tyhjyyttään. Me kävimme vain jätskillä ja taisimme olla toiset asiakkaat sillä hetkellä siinä kyseisessä jäätelöbaarissa. Noh, kaksi pehmistä ja yksi pallo jäätelöä kustansi yhteensä 14 €, joten siinä varmaan tulikin vastaus miksi penkeillä ei istu enemmän pyllyjä. Sen sijaan ympäri Muumilaakson nurmikkoja oli piknikvilttejä siellä täällä ja äidit kaiveli kylmälaukuista tupperirasioita esiin.

Tämän jo pitäisi olla pieni vinkki Muumimaailmalle, että ovatko hinnat ihan kohdillaan.? Ei ole, jos suoraan sanotaan. Lippuihin voisi tulla eri vaihtoehtoja sekä kokonaisuuksia esim. perhelippuja (2 aikuista ja 2 lasta vaikka yht. 60 €) tai jotain teemapäiviä, että kaksi lasta yhden hinnalla. Tai paremminkin kaksi aikuista yhden hinnalla, koska eiväthän ne muksut sinne laaksoon yksinään mene vaan aina aikuisen seurassa. Erikoishintaisia lippuja voisi miettiä myös opiskelijoille, työttömille, eläkeläisille ja varusmiehille. Tämä hinnoittelumalli on Helsingin kaupungilla museoihin ja mm. Korkeasaareen. Volyymia saisi todennäköisesti kasvatettua entisestään, jos hintoja hieman tarkistettaisiin sydänystävällisemmiksi. S-etukortilla on YKSI viikonloppu kesässä, jolloin sisäänpääsy on 10 euroa halvempi per lippu kuin normaalisti (eli 18 €). Se viikonloppu on yleensä kesän toiseksi viimeinen ennen Muumimaailman sulkemista ja sääthän voivat olla siinä kohtaa aivan mitä tahansa sateesta, tuulesta, rakeista, ukkosesta, helteestä aina lumeen asti. Koska S-ryhmä on jollain muotoa Muumien mukana, olisi hienoa jos kortilla saisi isompia ja tuntuvampia etuja. Tai vaihtoehtoisesti pienempiä etuja useammin. Asiakasomistajuuksiakin saattaisi tulla tätä kautta ehkä lisää? En usko päivääkään etteikö tämän kaltaiset kampanjat olisi käytännössä mahdollisia. Enemmänkin kyse taitaa olla siitä, että kassaan pitää saada maksimivoitot. Rumaa, mutta todenäköisintä.

Tästä paasauksesta tulikin nyt näköjään aiottua pidempi, -suokaa siis anteeksi-, mutta tämä aihe koskettaa minua niin läheltä. Tiedän, että kaltaisiamme pienituloisia perheitä on muitakin, jotka taatusti siunailevat lippuhintoja ääneen. Ja miettivät miten kesän Muumireissu saadaan tehtyä. Meillä on se etu puolellamme, että asumme Muumimaailmasta noin vajaan 10 km päässä eli pääsemme yöksi kotiin. Ja jopa päivälliseksikin. Mutta entäpä ne perheet jotka eivät asu Varsinais-Suomessa, mutta Muumit olisi silti nähtävä? Karmeiden lippuhintojen lisäksi pitää kustantaa bensat (tai muut matkustuksesta tulevat kulut), majoitus, aamupalat, lounaat, välipalat, päivälliset, iltapalat, jätskit, karkit, limut ja lopuksi kaikki kotiinviemiset ylihintaisesta Muumishopista. Ei muuten enää riitä se 90 € sisäänpääsymaksu koko Muumimaailmabudjetiksi. ( Ja siis tuo 90 € on kolmihenkisen perheen sisäänpääsy + parkkimaksu.) Suomessa yleisin perhekoko taitaa olla neljä henkeä ja silloinhan hinta pompsahtaa jo melkein 120 euroon. Ihanan kallista.

Mutta! Meillä oli hinnoista huolimatta taas todella kiva päivä, sitä ei voi kiistää. Se tässä ottaakin otsalohkoon kun paikka on mahtava ja siellä on niin hauskaa, mutta sisälle pääseminen maksaa tolkuttoman paljon.

Mimpe sai taas sydämensä kyllyydestä Muumihaleja osakseen. Mietimme kotimatkalla kuitenkin, että ensi vuonna todennäköisesti pidämme Muumeista välivuoden, varsinkin jos ei mitään radikaalia muutosta tule lippuhintoihin. Ja radikaalilla tarkoitan juurikin näitä pohtimiamme lipunhinnan alennuksia. Toivomme, että Muumilaakson päättäjät osaisivat katsoa kokonaisuutta myös niiden perheiden kannalta kenellä ei ole isot tulot. Hintoja tarkistamalla ja erilaisia kokonaisuuksia luomalla varmasti päästäisiin tilikauden lopussa vielä viivan yläpuolelle ja kaikilla osapuolilla olisi parempi mieli.


Mutta nyt tämä hintapolitiikasta jauhaminen riittäköön tältä erää ja aletaanhan katselemaan kuvien muodossa mitä kaikkea kivaa tänä vuonna tuli nähtyä ja koettua!

Näiden kuvien myötä kivaa torstaita kaikille!

28 kommenttia:

 1. Onpa törkeetä ottaa noin pieneltä sama maksu kuin aikuiselta. Vitonen lapselta riittää, koska eihän lapsi tuonne mene ilman vanhempaa kuitenkaan.
  Tyttö näyttää kuvissa kyllä oikein onnelliselta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen samaa mieltä, mutta tuskin niin paljon alennusta tulisi :(

   No sitä hän kyllä on <3 :)

   Poista
 2. en taida uskaltaa edes laskea paljonko meidän 7 lapsisen perheen reissu tulisi maksamaan :D no vauveli taitaa päästä ilmaiseksi,mutta silti taidan tyytyä vain ihailemaan kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! 168 € jos oikein laskin. En yhtään ihmettele ettei paljon muuta tee mieli kuin vain ihailla kuvia.

   Poista
 3. Kävin omien lasteni kanssa Muumimaailmassa joskus 90-luvun alussa ja hinnat olivat jo silloin todella korkeat. En muista tarkkaan ottaen kuinka paljon per nuppi, mutta useita kymppejä (mummon markkoja) kuitenkin. Se kirpaisi todella yh-äidin kukkaroa, vaikka emme tehneet/ostaneet siellä mitään sen kummempaa. Muumitalon kiertäminen oli se pääjuttu silloin. Lapsille jäi hauskat muistot.

  Nähtävästi asiakkaita on riittänyt vuosien saatossa, koska korkeista hinnoista huolimatta Muumimaailma on edelleen olemassa. Muutoinkin lasten suosimissa paikoissa hinnat tuppaavat olemaan pilvissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kävin joskus vuonna -99 eka kerran Muumimaailmassa yhden ystäväni kanssa kenellä oli silloin pieni lapsi. Silloin sisäänpääsy oli 120 mk. Nykyrahassa siis ~20 €. Se oli silloin kamalan iso raha. Ja muistan, että tosiaan kaikki maksoi ihan kauheasti :(

   Näköjään joo, mutta suomalaisethan ovat siitä tunnettuja, että täällä maksetaan kiltisti kaikki mitä pyydetään.

   Poista
 4. Onhan kallista lystiä, ei voi muuta sanoa. Varmaan jos olisi halvemmat hinnat niin ravintolatkin alkais täyttyä, jos vaan hinnat olis kohdillaan. Ihan paras muuten toi mustavalkokuva, jossa on myös Haisuli mukana. :D

  VastaaPoista
 5. Äärettömän tärkeän asian nostat (jälleen) esille. Täältä itä-Suomesta jos Muumimaailmaan lähtisi niin ei taitaisi satalappunen tai kaksikaan sellaista kattaa - olisikohan hinnoissa nimenomaan ollut syy miksi itse ei lapsena koskaan Muumimaailmaan ole päässyt ja voisin veikata ettei sitä itsekään sinne asti tule rahtauduttua kovinkaan hanakasti jos lapsia joskus suodaan ja hinnat pysyvät tuolla tasolla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ajattelin kirjoittaa tästä kun itseä ainakin riepoo nuo hinnat! Kyllä varmasti karsii paljon perheitä se, että asutaan kauempana jolloin kustannukset nousevat pilviin.

   Poista
 6. Juteltiin erään ihmisen kanssa samaan Linnanmäestä ja muista huvipuistoista. Jos on useita lapsia, niin on kyllä kallista lystiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tämä koskee aika montaa kotimaan matkailukohdetta! Ja nyt kun huhutaan lomarahojen supistuksista, niin kyllä se ensimmäisenä näkyy kotimaan matkailussa. Voisin väittää.

   Poista
 7. Vau! Tosi kiva lukea täällä mielipidekirjoituskin. Hyvin kirjoitettu, asiaan ei tosin minulla ole kantaa. Mutta kiva että kirjoitit perustellusti ja kuitenkin kohteliaasti. Olisi kiva nähdä tähän joku vastine Muumimaailmalta. Tavallaan ymmärrän että näissä sesonkikohteissa pitää tehdä tuloa silloin kun on sesonki, mutta toisaalta jos kävijämäärät nousisivat, niin tulot voisivat nousta vaikka hintoja laskettaisiin. En tiedä miten kiireistä Muumimaailmalla on, mutta työttömien, opiskelijoiden ym. alennukset kuulostaisivat minusta fiksulta.
  Kiva että otit kantaa! Voisin useamminkin lukea tällaisia postauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos :) Mä mielelläni itsekin kuulisin vastineen Muumimaailmasta, jos tämä sinne asti on jonkun silmien eteen mennyt :)

   Kirjoittelen aina silloin tällöin mielipide-juttuja :) Tervetuloa lukemaan niitä(kin)! :)

   Poista
 8. No huh huh...kyllä tuo kovalta hinnalta kuulostaa. Sitten noilla pikkujutuilla on hyvä ryöstää lisää, jäätelöt 14 euroa...huh huh ihan järjetöntä. Paljonko maksaisi käydä syömässä ja ostella muumishopista tuliaisia...
  Vaikka meilläkin on kahden työssäkäyvän talous, ei ole paljoa varaa kesälomilla matkailla. Etenkin jos lomarahoja aletaan nipistää...kyllä kaikki menee elämiseen ja kodin pikku remontteihin. Tietysti mitään elämyksiä ei rahassa mitata mutta onneksi voi myös matkailla edullisesti ja katsella ilmaisia nähtävyyksiä. Me ollaan penskoina kierretty asuntoautolla tai -vaunulla, käyty lapissa ja jossain eläinpuistoissa. Ei olla ikinä päästy mihinkään Muumimaailmoihin tai huvipuistoihin enkä kyllä koe että olisin jostain jäänyt paitsi tai olisi huonompi loma ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes uskalla ajatella! Muumimamman keittiössä seisova buffa maksoi aikuiselta 15,90 € ja lapselta 6,50/3,50 € Tuosta voi katsoa mitä saa syödä melkein 16 eurolla: http://www.muumimaailma.fi/paiva-muumimaailmassa/ruokapaikat/mamman-keittio

   Joo, se on totta, että edullisestikin ja jopa ilmaiseksi voi tehdä paljon :) Onneksi on vielä olemassa ilmaisiakin juttuja, kuten meillä täällä Turun seudulla Seikkailupuisto ja Kupittaan lintupuisto :) Niistä riittää kivaa kaikille :)

   Poista
 9. Herramunvereni mitkä hinnat!! Apua! Ja tuo mörkö lasikupolissa (jäätyneenä? :D) oli ihan *piip* pelottava :'D


  Ihana päivä näytti olevan <3 ... Ja haisulikin vielä toistaiseksi hengissä :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!

   Mörkö on tosiaan lasikaapissa, omassa Mörön luolassaan. Sinne harva lapsi uskaltaa mennä, mutta meidänpä ipana uskalsi :D

   Juu, niin oli <3 Ja Haisuli on kunnossa :D

   Poista
 10. Mukavan näköinen muumipäivä teillä. Kuva, jossa tyttäresi halaa muumimammaa on mainio, hän oikein painautuu mammaa vasten :) Silloin kun minun poikani, joka nykyisin on jo aikuinen, oli pieni, hankimme parina kesänä kausikortin, ja kävimme muumeja moikkaamassa joka viikko. Naantalilaiselle se oli helppoa, jonain päivänä kävimme vain muumitalossa tai katsomassa näytelmän ja joskus saaressa hilluttiin koko päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä oli ihana :) <3

   Kausikortteja saa vieläkin ostaa, maksaa 100 € per henkilö :)

   Poista
 11. Pyhät pyssyt mikä hinta!! En mä tienny et sinne noin hemmetisti maksaa... tuostahan sais heti ottaa puolet pois! -__-

  VastaaPoista
 12. Niin mutta entäs ne kulut?
  Moni ajattelee usein pelkkiä tuloja.
  Palkat,vuokrat,verot,ylläpito yms. Juoksee myös muumimaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tottakai Muumimaassa on kuluja, sitä ei kai kukaan tässä ole väittänytkään etteikö näin olisi. Palkkojen osalta kulut tuskin ovat suuret, koska hahmoille maksetaan kuulemani mukaan alinta laillista palkkaa. Vuokran osalta en osaa ottaa kantaa, onko Kailonsaari vuokrattu Naantalin kaupungilta vai onko kaupunki yksi omistajista. Verot ovat myös asia joilta kukaan tuskin välttyy Suomessa, joten sekin on aika itsestäänselvä asia. Ylläpito....riippuu mitä tarkoitat sillä. Monet asiat ovat vähän "rempallaan" Muumimaassa, maalia kaivattaisiin sinne tänne ja monet paikat ovat ns.rempallaan.

   Väittäisin edelleen, että kaikkien kulujenkin jälkeen noilla lippu/muilla hinnoilla viivan yläpuolelle jäädään niin reippaasti, että varaa hinnan tarkistuksiin olisi.

   Poista
 13. Ilmankos Tuurin Kyläkaupan Muumileikkipaikassa riitti vilinää :D
  On kyllä aivan järkyttävät hinnat ja en tietääkseni ole itsekään tuolla käynyt (jos olen, en ole katsonut kuvia tarkkaan/kameraa ei silloin ole vielä ollut), mutta ehkäpä voisi hieman hintoja laskea ja tehdä juurikin tuollaisia kimppatarjouksia (S-ryhmä vink,vink).

  Itse olin Tuurissa käymässä, kun Tivoli Sariola oli siellä ja heillähän kaikki alle 13 -vuotiaat pääsee ilmaiseksi ja tivoli on parkkialueella reilun kuukauden. Jotenkin tuntui, että se vasta sitä porukkaa sinne toikin, nimittäin alue oli oikeastaan kaikkina kolmena päivänä kun myö siellä liikuttiin niin aivan täynnä (myös sää suosi) ja varmasti hekin saivat jotain tuloja, kun joka vuosi sinne tuon kampanjan laittaavat.

  Tivoliranneke maksaa sen 30 € olitpa minkäikäinen hyvänsä + siun pitää ostaa vielä niihin tivolipeleihinkin erikseen lippuja (1 kpl 5 € tai 10 kpl 35 €, nämä käy laitteisiin ja peleihin tai pelilippu 4 €/kpl), sillä raha ei niihin käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilmankos! :D

   Toi Tuurin tivolijuttu on tosi hyvä veto Vesalta! Sillä saa kivasti lapsiperheitä kaupalle ja kaikki osapuolet on tyytyväisiä :)

   Poista
 14. No huhhuh miten kallis sisäänpääsy muumimaassa! Mun mielestä on ihanaa, että sä kirjoitit tästä aiheesta, nimittäin kun mä olin lapsi, me käytiin todella harvoin huvipuistoissa tai muissa paikoissa, kun ei yksinkertaisesti ollut rahaa. Meidän kesähuvituksena oli kaupungin ilmainen perhepuisto, joka oli täynnä kivoja liukumäkiä ja kiipeilypaikkoja, onneksi täällä oli sellainen!

  Mun mielestä on ihanaa, että te kalliista hinnoista huolimatta viette Mimpen katsomaan hänelle tärkeitä Muumeja. On ihana katsoa, miten onnellisena Mimpe tuolla halii Muumeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Ja kiitos, mukava saada positiivista palautetta tästä kirjoituksestani :)

   Joo, olimme sen hänelle luvanneet ja tämä Muumimaailma käynti oli yksi kesälomamme kohokohdista, joten pitihän sinne mennä kalliista lipuista huolimatta. Lapsen onni on niin tärkeää <3

   Poista

Kiitos kommentistasi :)