torstai 28. huhtikuuta 2016

Ei pöllömpi päivä.


Piipahdimme reilut pari viikkoa sitten lauantaina Turun biologisessa museossa. Se oli minulle lapsena todella ihmeellinen ja tärkeä paikka. Muistan kun äiti vei minut sinne ensi kerran, olisin voinut viettää siellä vaikka kuinka kauan ihastellen dioraamoja eri eläimistä.

Halusin ehdottomasti tutustuttaa myös meidän neidin tähän lapsuuteni lempimuseoon ja suuntasimme eräänä sateisena lauantaina katsomaan metsän eläimiä. Sattumalta juuri sinä viikonloppuna oli museossa perhepäivät ja paikalla oli paljon muitakin lapsiperheitä. Viikonlopun teemana olivat pöllöt ja jokainen lapsi pääsi aikuisen avustuksella askartelemaan itselleen hienon huuhkajanaamarin. Siitä lisää sitten tuonnempana.

Museon dioraamat saivat pienen tytön hiljaisen haltioituneeksi. Hieman hän ihmetteli, että miten eläimet ovat saatu sinne lasin taakse ja miksi ne osaavat olla niin nätisti paikoillaan. Kerroimme isi-ihmisen kanssa, että kaikki eläimet ovat eläneet pitkän elämän vapaana luonnossa ja sitten kun ne ovat tulleet vanhoiksi tai oikein kipeiksi, ne ovat päässeet lepäämään tänne museoon.Biologisessa museossa on mielestäni paljon nähtävää monen ikäiselle lapselle. Vaikka museo on pieni, meillä ainakin vierähti mukavasti aikaa jokaisen dioraaman kohdalla kun tutkimme tarkkaan mitä kaikkia eläimiä ja lintuja niissä on. Mimpe oppi paljon uusia juttuja ja sitten mietittiin missäköhän kaikkialla Suomessa näitä eläimiä voisi nähdä.

Hirvipariskuntaa neiti katseli pitkään ja mietteliäästi. Luulenpa, että hirvien massiivinen koko aiheutti pienessä ihmisessä pohdintaa. Muistan, että nämä dioraamat ovat olleet samat jo minunkin lapsuudessani, mutta silti ne ovat edelleen hyvin kiehtovat.

Kävimme ysiluokalla bilsan tunnilla kerran luokkaretkellä biologisessa museossa ja muistan jonkun meidän luokalta kysyneen opettajalta ovatko kaikki täytetyt eläimet surmattu tätä museota varten, että ne ovat saatu näihin maisemaikkunoihin. Opettaja kertoi, että kaikki eläimet ovat löydetty luonnosta tai muualta valmiiksi kuolleina.

Löysin netistä muutama vuosi sitten kirjoitetun artikkelin museosta ja siinä on kerrottu todella hyvin museon historiasta ja toiminnasta. Klikkaa tästä, jos tykkäät lukea lisää.


Museossa on myös esillä kattava hyönteisten ja perhosten näyttely. Ehdimme tutkimaan niitäkin jonkin verran kierroksellamme.
Mutta sitten se yhdessä askarreltu huuhkaja-naamari. Kun naamari oli valmis, se päässä sai otattaa itsestään kuvan huuhkajanpöntössä. Meidän neiti vähän ujosteli pönttöön menemistä, mutta lopulta pienen suostuttelun jälkeen hän uskaltautui ja äiti-ihminen sai otettua kuvat.Kotona irtosi hymy paljon herkemmin naamarin kanssa :)

Suosittelen todella lämmöllä tutustumaan Turun biologiseen museoon ja käymään siellä, varsinkin jos et ole koskaan käynyt. Museo on auki läpi vuoden ti-su, maanantaisin museo on suljettu. Pääsylippujen hinnat eivät päätä huimaa, aikuiset maksavat 4,50 € / hlö ja alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. 4-6 vuotiaat maksavat 0,50 € ja 7-15 vuotiaat 3 €. Todella edulliset hinnat siis!
Tässä mukava matkailuvinkki niille perheille, jotka ovat tulossa kesällä Turkuun!

Meidän perhe suunnittelee jo uutta reissua museoon.
Siitä nimittäin tuli meidän neidin uusi lempparipaikka.


14 kommenttia:

 1. Tuollaisessa museossa olisi kyllä ihan aikuisellekin paljon nähtävää :)

  VastaaPoista
 2. Ihana paikka. Meillä samaa ihmetystä on aiheuttanut Helsingin eläinmuseo :)
  Hieno tuli naamarista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin eläinmuseo on aivan mahtava <3 Se on kymmenen kertaa vielä suurempi kuin Turun :)

   Poista
 3. Tuola ois kyllä kiva käydä. Täälä Oulusa on yliopistolla samantapainen museo ja se on jänskä paikka. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) mun mielestä on niin hienoa, että yliopistot pitävät näitä tämän tyyppisiä paikkoja :)

   Poista
 4. Lepäämään museoon, ihanasti kerrottu. <3 Ei muuten mikään helppoa tehtävä kertoa, miksi kuolleet eläimet on esillä, mutta noin pääsee kuitenkin hyvin näkemään ja tutustumaan niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei ihan helppoa ollut äkkiä keksiä, että miten tämän asian selittäisi 3-vuotiaalle :D

   Poista
 5. Oih, en tiennyt, että Turussakin on tällainen museo! Pakko päästä! Helsingin Luonnontieteellinen museohan on ehkä Suomen hienoin museo Kansallismuseon lisäksi. Niitä muuten suosittelen lämpimästi, veikkaan että nuori neiti tykkäisi. Ah, pitääkin mennä taas joku päivä ihmettelemään elämää. Maailma on ihmeellinen paikka, nämä museot saavat aina pään pyörälle siitä.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on täällä! :) Helsingin vastaava on vain kymmenen kertaa suurempi :D Meillä on tarkoituksena jossain vaiheessa tulla Hesaan ja käydä Luonnontieteen museossa :)

   Poista
 6. Mie en ole varmaan koskaan käynyt tämmöisessä museossa, Joensuussakaan ei ole, vaan enemmän noita taidejuttuja löytyy. Tosin kasvitieteellinen puutarha täällä on ja siellä on tullut käytyä 3-4 kertaa. Voi ihastella mm. sitruuna- ja appelsiinipuuta (tekevät hedelmiäkin), Aloe Veraa ja ihka oikeita perhosia (jotka suhahtelee pään yli ja tekisi mieli kiljua :'D).

  Noni, nyt tekisi mieli mennä tuonne puutarhaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KAsvitieteellinen puutarha on myös ihana <3

   Poista
 7. Helsingin museoon on monseti pitänyt mennä mutta vielä en ole sinne päässyt.

  VastaaPoista
 8. Ihana ja muistorikas postaus! Oli pikkuisena myös lempimuseoni <3
  Tuonne pitää lastenlapsien kanssa jossakin vaiheessa mennä. Tai siis mieheni lastenlasten :) kanssa.
  Kiva esittely ja kauniit kuvat! Kiitos!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)