maanantai 1. helmikuuta 2016

Suosikkileikit silloin joskus.


Jokin aika sitten kertoilin teille lapsuuteni tarrakeräilystä ja tänään vien teidät yhden lempparileikkini pariin kun olin lapsi. Ylläolevassa kollaasissa on esimakua niistä millä leikin pienenä tyttönä. Smurffit, Disneyhahmot, Monchichit, Muppetit...mulla oli iso saavillinen näitä muovihahmoja ja saatoin tuntikausia leikkiä niiden kanssa.

Hahmot asuivat Sienitalossa ja Kenkätalossa. Niiden johtaja oli Herttuatar (kuva tuonnenpana) ja hän johti tätä monenkirjavaa kansaa lujalla, mutta lempeällä otteella. Äitini muistelee vieläkin miten saatoin leikkiä yksinäni näiden parissa useamman tunnin ja höpöttää kaiken maailman juttuja. Rakkaimmat leikkimuistoni ovat juurikin näissä hahmoissa. Loin niille oman maailmansa johon uppouduin täysillä mukaan.

Olen hyvin iloinen, että nämä hahmot (sekä ne talotkin) ovat vielä tallessa. Hain nämä varastosta viime talvena ja päätin, että antaisin nämä tässä lähiaikoina Mimulle leikkiin. Kenkätaloni hänellä onkin jo leikeissä mukana. Nämä hahmot ovat peräisin 70-luvun lopulta 80-luvun alusta ja vaikka nykyään Smurffeja ja muitakin hahmoja myydään, uskaltaisin väittää, että minun hahmojani on varmasti vaikea enää löytää mistään. Suurin osa näistä on hankittu Ruotsista.

Smurffeista se kaikki aikoinaan lähti. Äitini osti minulle Sienitalon ja tottakai sinne piti asukkaat saada. Olin noin 2-vuotias kun aloin leikkimään näillä. Nykyään näin pieniä leluja ei suositella alle 3-vuotialle, mutta vuonna 1978 oli vähän toisin. Ja koska kirjoitan tätä tässä nyt teille, huomaatte varmaan, että en lapsena tukehtunut näihin.


Smurffit saivat pian seurakseen The Muppet Shown hahmot ja leikit senkuin vain parani. Rakastin pienenä tyttönä Muppet showta, vaikka siinä oli taatusti paljon sellaista mistä en paljoakaan ymmärtänyt (kuten esim. englannin kieli), mutta nuo hahmot ja se kaikki musiikki ja tunnelma. Ai että. Olin aivan järkyttynyt kun kuulin hiljattain, että Kermit ja Miss Piggy olivat eronneet. WHAT!
Kasarin alussa joukkoon iloiseen saapui Monchichit. Nuo isopäiset apinat (?), jotka olivat niin hellusia että. Mulla oli näitä myös pehmoleluversioina ja löytyipä lakanatkin Monchichin kuvilla. Koko hela hoito. Mulla on sellainen muistikuva, että sain näitä äidiltä aina kun maitohammas irtosi tai pääsiäisenä kun kukko oli muninut tyynyn alle. Jep, kasarilla kukot munivat, eivät kanat.

Disneyhahmoja on vaikka ketä. Suurin osa saduista kuten Bernand & Bianca, Robin Hood, Kaunotar & Kulkuri, Aristokatit. Hahmoista näkee miten kuluneita osa on, niillä on niin kovasti leikitty.
Barbapapat olivat minunkin lapsuudessa iso juttu. Omat papani ovat todella aikaa nähneet, kuten huomaatte. Ja itse isäpapa on kadonnut joukosta, en tiedä minne on hävinnyt ja se kyllä harmittaa.


Jossain vaiheessa Smurffeista oli myös tällaisia vihreitä avaruusversioita. Näitä ei ole minulla kuin kolme. En yhtään muista mikä juttu näiden kanssa oli? Liittyivätkö televisiosarjaan vai oliko näillä oma elokuva? Kertokaa jos te muistatte paremmin.
Sitten ovat nämä tyttöhahmot. En muista myöskään näiden alkuperää ja sitä keitä nämä tytsyt ovat. Hauskan näköisiä ovat ja muistan näilläkin paljon leikkineeni.
Ylinnä olevassa kuvassa on Herttuatar, josta mainitsin postauksen alussa. Se on alunperin teroitin, mutta itse teroitin osa on poistettu hahmon pohjasta. Tämä kissa oli mulle erittäin rakas. Alimmassa kuvassa on hahmoja kahdesta 80-luvun suosituista lasten piirretyistä. Kuka tunnistaa mistä? :)


Lapsuudessani oli Kalle Anka -keksejä, jotka vastaavat nykyajan Muumikeksejä. Paketissa tuli aina jokin Disneyhahmo ja mulla oli näiden hahmojen mukana säästössä yksi, Kaunotar.


Tämä kuva on joskus täällä blogissa ollutkin. Tässä olen minä, vuonna 1978 leikkimässä näillä hahmoilla meidän olohuoneen pöydällä Eskilstunassa, Ruotsissa. Kuvassa näkyy myös rakas Sienitalo.

Nyt vapautan nämä hahmot tyttärelleni leikkeihin mukaan. Ne saavat elää vielä monet leikit ja hauskat hetket, ennenkuin ne pakataan odottamaan seuraavaa leikkijää. Eläkkeelle ne eivät vielä siis hetkeen pääse :)

Mitä kuului sinun lapsuutesi leikkeihin?

Ps. aion tässä lähiaikoina postailla muitakin lapsuusaikojeni juttuja, joten jos nämä postaukset kiinnostelevat, näitä on luvassa lisää. Pysyhän siis mukana.

17 kommenttia:

 1. Meiltä löytyy myös Disney-hahmoja ja Smurffeja sekä tuollainen sienitalo (myös pienempi versio) miehen peruja. Ovat olleet meidän neidillä aikansa leikeissä ja nyt odottamassa kolmatta sukupolvea hyvässä tallessa.

  Itselläni oli Monchichi pehmoja muutama, mutta taisin olla jo sen ikäinen, ettei niitä liikaa voinut keräillä.

  Ihanaa uutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Älkää vaan missään nimessä hävittäkö niitä vaan laittakaa korjuun :) <3 Nämä ovat arvokkaita, myös tunnepuolella :)

   Ihanaa viikkoa sinulle Tuija <3

   Poista
 2. Barbapapat <3 Barbapörrö oli mun lemppari! (Ja on vieläkin :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei senkin samis! :D Niin munkin! <3 Barbapörrö on niin symppis!

   Poista
 3. Oi, kun tuli muistoja mieleen <3 Missähän mun mahtaa olla??

  VastaaPoista
 4. Hauskoja! Mulla oli kovaa valuuttaa semmoset muoviset villi- ja kotieläimet, joiden nykyajan vastine vois hyvinkin olla Schleich-elukat. 90-luvun alussa kerättiin Kindereistä kilppareita, leijonia, krokotiileja ja mitäs kaikkea muita niitä olikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli myös niitä muovieläimiä, osa sellaisia, että niillä oli niin ohuet jalat etteivät pysyneet pystyssä :D

   Ja 90-luvun kilpparit on tallessa :) Niistä kuulemma maksetaan ihan älyttömiä summia tänä päivänä!

   Poista
 5. Smurffit oli ihan mun ykkösuosikki. <3 Leikin myös tinasotilailla. :D

  VastaaPoista
 6. Heti alkaa mielikuvitus laukkaamaan, ku näitä hahmoja näki. Itellä oli muutama pieni trolli värikkäinen hiuksineen... :)

  VastaaPoista
 7. Tytöt on Sateenkaari Riti hahmoja

  VastaaPoista
 8. Hei,

  Ihania otuksia sinulla :) Noilla figuureilla taitaa olla sinulle sen verran tunnearvoa, että hiukan hävettää edes ehdottaa, mutta mikäli syystä tai toisesta olisit luopumassa joistain hahmoista, niin ota ihmeessä yhteyttä :) Lähinnä olisin joistain Disneyhahmoistasi kiinnostunut. Itselläni myös saman sarjan hahmoja kerättynä. Kotisivujeni etusivulla näkyy omat hahmoni (kuva on tosin vanha eli siitä puuttuu muutama):) www.disneyintoilija.suntuubi.com

  Yst.terv.
  Tino J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tino! Kiitos! :) Olet oikeassa, näillä on minulle todella suuri tunnearvo, mutta ei ollenkaan haittaa että kerroit olevasi kiinnostunut näistä :) Pidän sinut mielessä ensimmäisenä jos joskus päätän luopua joistain näistä :)

   Hienot kokoelmat sulla! <3 WAU!

   Poista
  2. Hei, kiitos! Mikäli vahingossa tosiaan päätät joskus joistain luopua, niin osa hahmoistasi saa täältä hyvän eläkekodin ;D Älä anna hukkua... hienoja figuureja on meinaan ^-^

   Poista

Kiitos kommentistasi :)