maanantai 12. lokakuuta 2015

Mitä minä luen.

Olen saanut useasti lukijoiltani toiveen, että tekisin postauksen siitä mitä minä luen. Olen ollut koko pienen ikäni armoton lukutoukka ja parhaimmillaan kirjoja tuli luettua vuodessa useampi kymmen. Tyttären syntymän myötä lukutahti on hidastunut, koska iltaisin jolloin on aikaa lukea, on useimmiten niin väsynyt ettei jaksa paria sivua enempää edetä kirjassa.

Pidän kuitenkin lukuharrastusta yllä ja intoilen uusista kirjoista aina melkein yhtä paljon kuin kosmetiikastakin. Hyvään kirjaan on ihana uppoutua ja antaa tarinan kuljettaa johonkin toiseen maailmaan. Suosikkilukemistoani on ehdottomasti ruotsalaiset dekkarit ja kirjat, joiden juoneen sisältyy aavistus jotain yliluonnollista, mieluiten kummitusjuttuja.

Esittelen teille tänään muutaman lempikirjailijani ja heidän tuotantoaan. Toivon mukaan saatte tästä lukuvinkkejä :)


Mari Jungstedt on ehdottomasti suosikkikirjailijani kun puhutaan dekkareista. Minulla on häneltä kaikki suomeksi ilmestyneet kirjat. Kun uusi Jungstedt ilmestyy, ostan sen heti ja luen sen samantien. Joka kerran kirjan jälkeen on sellainen olo, että tätä on saatava nyt heti lisää! On kuin katsoisi jotain todella koukuttavaa teevee-sarjaa ja seuraavaa jaksoa pitää odottaa taas vuosi. Tiedän, -ihan kauheeta!

Jungstedtin kirjat kannattaa ja ehdottomasti pitää lukea ilmestymisjärjestyksessä. Jokaisessa kirjassa on oma murhatarinansa, mutta taustalla kulkee vakkarihahmojen muodossa punainen lanka tai lankoja, joista ei kyllä saa kiinni jos sarjan lukemisen aloittaa vaikka kirjasta nro 5.

Pidän juuri siksi näistä kirjoista niin valtavasti, että koukuttavan murhamysteerin lisäksi päähenkilöiden tarina menee kirjasta toiseen eteenpäin. Jungstedtin kirjoitustyyli on hyvin helppolukuista ja kappaleet mukavan lyhyitä. Kirjan voi ahmia päivässä. Olen tehnyt niin monta kertaa.

Kaikki kirjojen tarinat sijoittuvat ihanalle Gotlannin saarelle.

Gotlanti-sarjan kirjat ovat:

Kesän kylmyydessä
Meren hiljaisuudessa
Saaren varjoissa
Muurien kätköissä
Aamun hämärissä
Kevään kalpeudessa
Hiljaisuuden hinta
Vaarallinen leikki
Neljäs uhri
Viimeinen näytös
Joka yksin kulkee

Nyt Mari Jungstedt on alkanut kirjoittaa myös toista sarjaa, joka sijoittuu Kanarialle. Sen ensimmäinen osa on Tummempi Taivas ja on itselläni ostoslistalla.


Toinen suuri kirjarakkauteni on Preston & Childin Pendergast-sarja.


Sarja kertoo hyvin omalaatuisen, mutta ah, niin hurmaavan ja charmantin FBI-agentin, Aloysius Pendergastin tutkimuksista. Jokaisessa kirjassa on oma rikosjuttunsa, mutta pieniä punaisia lankoja viljellään kirjasta toiseen pääjuonen taka-alalla. Siksi suosittelen lukemaan nämä myös kronologisessa järjestyksessä. Nämä eivät ole perinteisiä dekkareita vaan jokainen rikostapaus sisältää yliluonnollisen mausteen. Mm. ensimmäisessä kirjassa etsitään ikuisen nuoruuden salaisuutta, toisessa kirjassa mörköillään vanhojen intiaanirituaalien parissa ja kolmannessa kirjassa ihmisiä syttyy palaamaan itsestään ikään kuin itse Saatanalla olisi sormensa pelissä. Kirjat ovat hyvin mukaansa tempaavia, todella taidokkaasti kirjoitettuja, lumoavia, hauskoja, jännittäviä, jopa pelottaviakin. Suosittelen näitä kaikille ketkä rakastavat yliluonnollisia tarinoita ja tottakai, dekkareita.

Näiden kirjojen suomennustahti on valitettavan hidas. Englanniksi näitä kirjoja on ilmestynyt 16, mutta suomeksi niitä on käännetty kuusi. Itseltäni puuttuu vielä sarjan kuudes osa, Pimeyden Pyörä, mutta olen pyytänyt sitä joulupukilta lahjaksi ;)

Suomeksi ovat ilmestyneet seuraavat kirjat:

Ihmeiden Kabinetti
Kuoleman Asetelma
Tulikivi
Veljensä Vartija
Kuolleiden Kirja
Pimeyden PyöräUusimpiin tuttavuuksiin kuuluu aivan ihanan sympaattinen Kaj Korkea-aho. Suomalaista laatujännitystä kertakaikkiaan. Olin lukenut Korkea-ahon kirjasta Tummempaa tuolla puolen pelkkiä ylistäviä arvioita ja päätin, että haluan sen kirjan itselleni. Ostin sen viime talvena ja iloinen yllätys oli, että kirjassa oli kirjailijan nimikirjoitus :)

Ahmisin tämän kirjan parissa päivässä ja pidin todella. Halusin välittömästi lukea lisää kirjailijan tuotantoa, mutta joudun taas odottamaan joulua tässäkin kohtaa. Korkea-ahon uusin Paha Kirja vaikuttaa niin loistavalta, että tuskin maltan odottaa että pääsen lukemaan sen.

Korkea-aho on äidinkieleltään ruotsinkielinen ja huomasin Tummempaa tuolla puolen kirjassa monessa kohtaa sen miten suomennos pilasi tunnelman. Sama kohta ruotsiksi olisi ollut paljon mehukkaampi. Mutta ei suomentaja siis huono ollut, jotkus asiat vaan ei käänny kunnolla ja alkuperäiskielellä tunnelma pysyy paremmin kasassa.

Pidän siitä, että Korkea-aho tuo kirjoihinsa mukaan itseään. Hänen henkilöhahmoissaan on palasia hänestä itsestään ja hänen kokemuksistaan. Näin henkilöhahmot ovat uskottavampia ja inhimillisempiä.

Korkea-ahon tähän asti ilmestyneet kirjat:

Katso minuun pienehen
Tummempaa tuolla puolen
Paha kirja


Kotimaisella jatketaan ja jännityksellä. Mia Vänskä on uuden sukupolven kauhukirjailijoita. Pidän erityisesti ajatuksesta, että saan lukea kummitusjuttuja, jotka tapahtuvat Suomessa, suomalaisille henkilöhahmoille.

Vänskän kirjoja lukiessa iho menee kananlihalle ja väkisinkin tulee vilkuiltua selän taakse. Nukkumaan mentäessä valoja ei tee mieli sammuttaa. Hyvä kauhukirja on kuin hyvä kauhuelokuva. Juoni tempaa mukaansa ja kirjaa ei malta lopettaa.

Mia Vänskältä on ilmestynyt kolme kirjaa

Saattaja
Valkoinen Aura
Musta Kuu

Tässä pieni läpileikkaus minun kirjahyllyyni. Sieltä tosin löytyy paljon muutakin kuin kauhua ja dekkareita. Rakastan lukea myös henkilökuvauksia ja Laura Honkasalon, Anna-Leena Härkösen sekä Katariina Sourin kirjat ovat loistavia. Olen aika moniruokainen lukija, mutta mukavuudenhalussani palaan aina tuttuun ja turvalliseen; kauhuun ja jännitykseen.

Ja hei! Jos lukijoistani löytyy innokaita lukijoita, vinkkaan Mimun kummitädin blogin tähän:

Ps. Rakastan Kirjoja

Sieltä hakemaan lukuvinkkejä ja inspiraatiota lukemiseen :)

Mitä kirjoja sinä tykkäät lukea?

26 kommenttia:

 1. Pendergast ♥ Olen lukenut kaikki tähän mennessä ilmestyneet Pendergastit englanniksi ja ootan nyt ihan innolla kun uusi kirja ilmestyy marraskuussa. Oon kyllä jonkun lukenut myös suomeksi, mutta selkeät käännöskukkaset ärsytti niin paljon, että ei pystynyt mitenkään lukemaan.

  Ja tajusin juuri, että löysin Pendergastin aikoinaan sinun ansiosta! :) Joskus aikaisemminkin olet siis Pendergastia täällä kehuskellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen monta kertaa kertoillut täällä Pendergastista :) <3 Hän on niin hurmaava :)
   Kiva, että olet saanut jutuista vinkkiä!

   Se on muuten totta, että Pendergast-kirjoissa on kamala suomentaja, ainakin osassa. Muistan kun luin ekaa kirjaa ja enkuksi todennäköisesti kirjassa sanottiin Fuck, suomentaja oli laittanut sen muotoon Voi Perkeletto.
   Voi herranjumala :D

   Poista
  2. Millä tavalla kamala suomentaja ilmenee näissä kirjoissa muutoin? Olisiko sinulla muita esimerkkejä kuin tuo mainitsemasi perkeletto ja onko inhoamisesi taustalla yksittäiset sanat vai onko kyse kenties kokonaan ja koko tekstin kattavasta kamalasta ja epäsujuvasta suomennoksesta? Meinaan vain, että yksittäinen sana ei välttämättä kerro kirjasta aivan koko totuutta. Tietty on niin, että inhokkisanoja on kaikilla, enkä itse olisi ehkä tossa tilanteessa välttämättä halunnut lukea, että "vittu" tai jotain vastaavaa...

   Poista
  3. No jos puhutaan Johnny Cashista ja se suomennetaan Jussi Käteiseksi, niin kyllä kyseessä on silloin aika kauheaa suomentamista, eikö totta? Nämä kaksi tapausta on jäänyt räikeimpinä mieleen, mutta muistan että kirjassa oli muitakin omituisia käännöksiä ja suomennokset tökkivät. Keskustelin muutaman muun ihmisen kanssa ketkä olivat kirjan myös suomeksi lukeneet ja kaikki ihmettelimme samoja kohtia.

   Tiedän erittäin hyvin paljon kirjoja lukeneena, että yksittäinen sana ei koko kirjasta kerro totuutta, mutta kyseissä kirjassa oli kautta linjan aika erikoisia suomennoksia. Hyvä suomentaja antaa kirjalle todella paljon ja on avainasemassa tunnelmanluojana lukijan ja kirjan välillä.

   Toivottavasti sait nyt vastauksen pohdintoisi :) Koska kritiikkini osui sinuun noin kovin, mietin tässä, että oletko sinä kenties vastuussa kyseisen kirjan suomentamisesta vai miksi asia meni noin ihosi alle?

   Poista
  4. Totta kai Jussi Käteinen olisi kaunokirjallisessa teoksessa aika huono veto. Kritiikkisi ei osunut minuun mitenkään henkilökohtaisesti, vaan ajattelin vain että se on ehkä hieman hataralla pohjalla, mikäli kyse on tosiaan vain yhdestä sanasta, jonka pitäisi olla toisin käännetty (siis se perkeletto vs. fuck). Jotenkin vain tuntuu siltä, että pitkän kirjan torppaaminen yksittäisten sanojen pohjalta saattaisi olla hieman hataralta pohjalta tehty arvio. Kenties koko kirja on ihan susi muutenkin, sitä en tiedä, mutta ilman esimerkkejä on vaikea sanoa, onko tosiaan näin. Olisi ihan mielenkiinnosta kuulla millaisia virheitä nämä kääntäjät tekevät ja miten suomalaiset asiantuntijalukijat sanoisivat, että ne pitäisi oikeasti tehdä.

   Poista
  5. Jos tosiaan Johnny Cash oli käännetty Jussi Käteiseksi, niin se on aika kamala lapsellisuus ja akuankkamainen virhe (jollei sille ollut jotain tarkoitusta, hmm. en tiedä mitä...). Ehkä se oli vitsi?

   Poista
  6. Enhän minä torpannut koko kirjaa? Sanoin vain tuolla, että siinä oli huono suomentaja ja annoin näitä esimerkkejä. Tämä postaus käsitteli lempparikirjoja ja Pendegastit ovat ehdottomasti sellaisia minulle. Huonohkon suomennoksenkin kanssa kirja on silti erinomainen. Se olisi ollut vaan vielä parempi ilman näitä erikoisia käännöksiä, jotka jäivät mieleen.

   Poista
  7. Pendergasteja en ole lukenut kuin pari, mutta yleisesti ottaen huonot suomennokset ärsyttää. Mä harvemmin osaan edes huomata tollasia yksittäisiä sanoja/sanontoja, mutta kyllähän se yleisfiilis on ihan erilainen jos lauseet eivät ole sujuvia.

   Poista
 2. Luen aika paljon dekkareita. Ennen luin hömppää ja romantiikkaa mutta sitten vaihdoin jännitykseen. Suosikkikirjailijoita on paljon: Tess Gerritsen, Mari Jungstedt. Oletko lukenut Camilla Läckbergin dekkareita? Tykkäisit varmasti! Kiitti vinkistä, Mia Vänskä voisi kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut juu! :) Mulla on niitä tuolla hyllyssä myös, todella hyviä kirjoja <3 Jos muuten kaipaat kunnon kauhua, kannattaa lukea Joe Hillin Sydämen Muotoinen Rasia. Se on sellainen hyvästi yöunet-tyyppinen tapaus :D

   Poista
 3. Mä luin nuorempana paljonkin, nyt viime vuosina se on ihan jäänyt, valitettavasti. :( Oon yrittänyt nyt vähän lukea klassikoita ja haluaisinkin jatkossa lukea aina välillä jonkun klassikon, esim. joka toinen kirja jonka luen. Mä tykkään myös ruotsalaisista dekkareista ja erityisesti Jens Lapiduksen ja Henning Mankellin tuotanto sykähdyttää.
  Viime viikolla alotin Katja Ketun novellikokoelma-tyyppisen kirjan Piippuhylly (ostin Hulluilta päiviltä) ja olin kyllä todella positiivisesti yllättynyt upeasta tekstistä, pitää siis lukea tuo loppuun ja ehkä kattoa jotain muitakin kirjoja häneltä!

  Mä oon siinä mielessä todella outo "innokas lukija" koska oon aivan perkeleen hidas, tai siis luen niin hiton tarkkaavaisesti aina kaiken ja jos en jotain kohtaa tajua aivan täydellisesti, luen sen niin monta kertaa että tajuan. Samahan pätee myös esim. blogeihin. Mun mies on mulle kuittaillu tosi paljon hitaudesta. Jos mä luen jonkun kirjan "yheltä istumalta", toisin sanoen todella vauhdilla, mulla menee ainakin viikko. Kuulemma ihan absurdin pitkä aika. Toisaalta mulla voi olla myös keskeneräinen kirja lukematta monta viikkoa, ennenku taas jatkan.

  Tuo linkkaamasi kirjablogi on muuten jo lukulistallani, on joskus tullut luettua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kiinnostaisi kans lukea Katja Kettua :) Ei vissiin ole ihan kevyttä lukemista hänen kirjat, mutta kuulemma ihan huippuhyviä :)

   Poista
 4. Mun piti sulle just eilen laittaa viestiä, että laitatko mulle niitä kirjailijoiden nimiä, niin saan tehdä reissun kirjastoon! :) Mutta tässä tuli heti pari mielenkiintoista tapausta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyikö kirjastosta näitä? :)

   Poista
  2. Mä en päässyt vielä eilen kirjastossa käymään, mutta verkkokirjaston puolelta katsoin että kyllä niitä pitäisi löytyä. Viimeistään perjantaina pitää mennä, jotta saa viikonlopuksi lukemista!!! :)

   Poista
 5. Oletko Agatha Christien tuotantoon tutustunut? Se on oma heikko kohtani ja kirjoja löytyykin aimo läjä :D (Tarkoitus olisi postausta tehdäkin aiheesta jossain vaiheessa..) Myös Robin Cookin ja Tess Gerritsenin kirjoja olen enemmälti lukenut äitini on näitä innostunut "keräilemään" niin saa kätevästi sieltä lainaan :) Pitäisikin viritellä taas lukuintoa päälle, on jokunen tovi kun viimeksi kirjoja availlut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen juu! Ja Cook sekä Gerritsen ovat myös tuttuja :)

   Poista
 6. Olen aika kaikkiruokainen kirjojen suhteen. Murhamysteerit on jänniä, mutta ne tulee uniinkin! Ihan semmoista naishömppärakkauskirjoja en jaksa lukea, mutta muutoin lukeminen on rentouttavaa puuhaa. Harmikseni nykyään tulee luettua todella vähän. Ehkä sitten kun poika on isompi niin kirjat astuvat takaisin kuvioihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vauva-aikana äidin lukuharrastus monesti kärsii, mutta onneksi lapset kasvavat ja kirjat odottavat hyllyssä kauniisti vuoroaan :)

   Poista
 7. Pitääkin kokeilla tuota Maria, kuulostaa just sellaiselta, mistä voisin pitää. :)

  Tykkään enimmäkseen lukea just dekkareita, mutta myös elämänkerrat ja taidekirjat on aika iso intohimo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei suosittelen lämmöllä! Aivan mahtava sarja :)

   Poista
 8. Mä rakastan dekkareita ja sarjamurhaaja kirjoja :D Kun vaan aikaa olisi ennemmän vuorokaudessa jotta kerkeisi lukemaan enemmän.
  Tästä sain parit uudet lukemis vinkit, kiitti <3

  VastaaPoista
 9. Itsekkin piän dekkareista. Esittelemistäsi kirjoista en ole tainnut lukea mitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pitää dekkareista, kannattaa ehdottomasti lukea noi Jungstedtit :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)