tiistai 22. syyskuuta 2015

Kosmetiikan käyttö: mitä miten miksi ja milloin.


Kävin keväällä pitämässä ystävättäreni luona kauneusillan. Hän oli kutsunut luokseen omia ystäviään ja siinä kuoharin parissa kertoilin heille Avonin tuotteista. Illan mittaan keskustelu kääntyi yleisesti ottaen kosmetiikan käyttöön ja siihen mitä tuotetta milloinkin pitäisi käyttää.

Kerroin heille, että en ole kosmetiikan ammattilainen, mutta koska intohimoni kosmea kohtaa on ehkä epätavallisen korkea, opastan ja neuvon sen minkä olen harrastukseni parissa omaksunut ja hyväksi todennut.

Kun itse harrastaa kosmetiikkaa, intoilee siitä ja jopa bloggaa siitä, väkisinkin asiasta tietää paljon. Sitä ei aina tule ajatelleeksi, että kaikki eivät ehkä tiedä siitä ihan yhtä laajasti ja oikeasti tarvitsee neuvoja sekä vinkkejä. Sanat primer tai seerumi eivät ole ihan jokaisen naisen perussanastoa ja se tavallaan jossain määrin yllätti minut. Mä olen puhunut kosmetiikkaa jo niin kauan, että tällainen realiteetti muiden kosmetiikan kielitaidosta on hieman hämärtynyt.

No mutta. Aloin sitten sen illan jälkeen miettimään, että olisiko kauhean pöyhkeää tehdä blogipostaus missä käytäisiin läpi vähän mitämissämilloin-tyyppisesti kosmetiikan käytön saloja? Sellainen kosmetiikka one on one? Totesin itsekseni, että ei se varmaan väärin ole. Eikä turhaakaan. Kun keskustelin iltamissa näiden ihanien naisten kanssa, huomasin että heillä on tarve tietää ja kiinnostusta löytyy, kunhan on vaan joku kuka kertoo, että miten ja miksi. Tälleen ja tolleen.Jaan nyt siis muutamia vinkkejä ja faktoja kosmetiikan käyttöön ja sen ostamisen suhteen. Mennään ihan perusteista niin, että kaikki saavat irti kaiken. Tähän postaukseen kerään juttuja ihonhoidosta ja teen meikeistä sitten myöhemmin oman postauksen, jooko? -Joo.

Tiedän, että omassa ystäväpiirissäni on myös naisia, jotka eivät jaa kanssani ihan samaa kosmetiikkapsykoosia, mutta asia kuitenkin kiinnostaa. Tämä on myös teille. Tämä on teille kaikille, jotka haluatte tietää, mutta ette vaan uskalla kysyä. Korostan nyt vielä kerran, että en ole alan ammattilainen, kaikki mitä asiasta tiedän pohjautuu täysin omiin kokemuksiin ja käyttöön. Mielelläni jaan infoa jos siitä on apua jollekin. Saa käyttää, mut ei oo pakko hei :)

1. Kasvojen kosteutus

Perusihonhoitoon tarvitset silmänympärysvoiteen, päivä- ja yövoiteen ja seerumin. Mikään vartalorasva tai jalkavoide ei ole kasvovoide. Kasvoissa iho on erilaista kuin esim. kantapäissäsi tai käsivarsissasi. Kasvotuotteet kannattaa aina valita oman ihotyypin mukaan. Myös vuodenaika kannattaa ottaa huomioon. Talvella iho kuivuu kylmyydestä enemmän kuin kesällä, mutta kesällä aurinko taas tekee omia tuhojaan.

Päivävoiteessa kannattaa ehdottomasti olla SPF 15 tai 20, jopa talvellakin. UV-säteily on olemassa aina. Kesällä kertoimia kannattaa nostaa kasvoille tarkoitetun aurinkovoiteen kanssa, etteivät kasvot pala.

Yövoide saa olla astetta tuhdimpaa kuin päivävoide. Ihon rypistyminen on ihon kuivuutta. Monet ihonhoitotuotteet lupaavat siloittaa ryppyjä, mutta todellisuus on se, että säännöllinen ihonhoito ja kosteutus ehkäisevät ryppyjä parhaiten sekä silottavat jo olemassa olevia juonteita. Monien naisten iän näkee kaulasta. Vaikka kasvoissa iho olisi sileä, niin kaulassa iho voi roikkua ja olla ryppyinen. Mistä se johtuu? Se johtuu siitä, että kaula unohdetaan rasvata. Sama ilmiö tapahtuisi jos et rasvaisi kasvojasi säännöllisesti. Muista siis laittaa voidetta myös kaulaan kasvojen lisäksi. Vinkkinä kerron, että jos olet ostanut kasvovoiteen joka ei käy kasvoillesi syystä tai toisesta, voit käyttää sen kaulavoiteena. Itse olen käyttänyt mm. monet Yves Rocherin kaupan päälliseksi tulleet kasvovoiteet kaulavoiteina.

Jos olet jo yli 30-vuotias, ihonhoitoon kannattaa ottaa mukaan seerumi, joka sopii omalle ihotyypille. Seerumia voi käyttää yövoiteen alla tai päivä- ja yövoiteen alla. Riippuu täysin ihosi tarpeista. Seerumissa on tiivistettyjä tehoaineita ja ne tehoavat parhaiten yöaikaan, kun iho lepää. Iho uudistuu yön aikana ja siksi seerumeita suositellaan yökäyttöön.

Silmänympärysvoiteen käyttö kannattaa aloitta hyvissä ajoin. Saan näppylöitä joka kerta kun kuulen, että en ole vielä niin vanha, että tarvitsisin sy-voidetta. Silmänympärysvoiteen käyttö ei ole mikään "vanhojen" naisten juttu. Jos aloitat sy-voiteen käytön vasta päälle 30-vuotiaana tai vielä myöhemmin, ihossa on ehtinyt jo tapahtua muutoksia kosteudenpuutteesta johtuen.

Mikäli et halua törsätä isoja summia sy-voiteeseen, todella edullisia ja hyvin toimivia voiteita löytyy ihan marketeistakin. Itse suosin sy-voiteena sinisen peltirasian Niveaa. Siis tätä. Lidlistä löytyy myös hyviä sy-voiteita todella edullisesti ja Pirkan sy-voide on kulttituote. Mutta mikäli mielit kalliimpaa, mm. apteekissa myytävä Lierac-sarja on todella hyvä.

Silmänympärysvoide levitetään kuvan osoittamiin kohtiin silmänympärysalueella:


Jos käytät voidemaista sy-voidetta, älä laita sitä silmän liikkuvalle luomelle. Voide tukkiin luomen niin, että luomi turpoaa yön aikana. On olemassa voiteita jotka eivät niin tee, mutta varmista se myyjältä ennenkuin ostat voiteen, mikäli toivot voidetta jonka voi levittää myös liikkuvalle luomelle. Silmänympärysgeeli ei turvota luomia ja sen voi levittää koko silmänympärysalueelle. Pitää kuitenkin muistaa, että geeli on voidetta kevyempää ja jos sy-alueesi on kuiva ja vaatii tehohoitoa, geeli ei välttämättä riitä silloin siihen. Mikäli et pelkää isoja määriä puteleita, voit hankkia sy-voiteen sekä geelin ja käyttää niitä neuvomallani tavalla. Kannattaa toimia juuri niin kuin itsestä tuntuu parhaimmailta ja hyvältä :)

Silmänympärysalue on iholtaan herkkää ja ohutta. Sitä ei saa hangata rajusti eikä painella liian kovin ottein. Sy-voide/geeli kannattaa aina taputella nimettömän avulla sy-alueelle. Nimetön on sormista voimiltaan heikoin ja sen avulla on hyvä hoitaa sy-alue, painetta ja hankausta ei tule liikaa eikä liian kovin.

Jos kärsit ihon kuivuudesta, kannattaa sinun muutaman kerran viikossa käyttää yönaamiota. Niitä löytyy useiltakin eri merkeiltä, itse tykkään Freemannin yönaamiosta jaAvonin Anew yönaamiosta.
Yönaamiota käytetään kuin yövoidetta eli se imeytyy ihoon voiteen tavoin. Se antaa mukavaa lisäkosteutusta iholle jos iho tuntuu kireältä.

2. Kasvojen puhdistus

Kasvot olisi hyvä puhdistaa kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin. Aamulla pestään kasvoilta pois yövoiteen jäänteet ja muut unen aikana tulleet jutut. Aamupuhdistukseen kannattaa valita jokin pirteän tuoksuinen, geelipohjainen pesutuote. Pesu viimeistellään kasvovedellä ja lopuksi laitetaan kosteusvoide sekä sy-voide.


Iltapesussa voi käyttää samaa tuotetta kuin aamullakin, jos kasvoilla ei ole meikkiä. Eli samat hommat kuin aamullakin; pesu, kasvovesi, voiteet. Mikäli olet meikannut, parhain puhdistustulos tulee kaksoispuhdistuksella. Eli poistat meikin ensin puhdistusöljyllä (mm. L'Orealilta löytyy sekä Dermosililta). Öljy poistaa meikin todella tehokkaasti ja sopii myös rasvaisemmalle iholle puhdistustuotteeksi. Öljyn jälkeen puhdistat kasvosi vielä joko puhdistusmaidolla tai geelillä, kummasta satut pitämään enemmän. Lopuksi kannattaa kasvot käydä läpi vielä Misellivedellä, joka vetää kasvoilta loputkin meikinrippeet pois. On tärkeää saada iho puhdistettua meikistä kokonaan, etteivät huokoset mene tukkoon ja iho alkaa sen vuoksi voimaan huonosti.

Vaikka olisit kuinka väsynyt illalla, muista aina puhdistaa meikit pois kasvoiltasi. Jos nukut meikit kasvoillasi, ihosi ei pääse lepäämään yön aikana ja uudistumaan. Puhumattakaan ripsarit silmissä nukkumisesta....juuei. Ripset katkeavat herkästi, jos ripsiväriä ei pese pois ennen nukkumaanmenoa.

Ihotyypistäsi riippuen kasvojen iho kannattaa kuoria 2-3 kertaa viikossa kuorinta-aineella, joka ei sisällä muovirakeita. Hyviä kasvokuorintoja löytyy mm. luonnonkosmetiikan puolelta. Valitse kasvoille tiheärakeinen sokerikuorinta, se on tehokkain ja hellävaraisin. Myös rakeeton entsyymikuorinta on loistava ja sopii ikääntyneemmälle iholle hyvin. Gommage eli entsyymikuorinnassa hapot hoitavat ihon kuorimisen. Kuorinta levitetään kasvoille ja annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen se huuhdellaan pois. Rakeellinen kuorinta on ns. mekaaninen kuorinta ja Gommagekuorinta on entsyymikuorinta.

Kuorinnan päälle kannattaa laittaa naamio, sekin oman ihotyypin mukaan. Kosteuttavia naamioita voi käyttää useamman kerran viikossa, mutta syväpuhdistavia naamioita ehkä kerran kaksi per viikko. Erinomaisia naamioita löytyy Glamglowlta.  Hintaa on jonkin verran, mutta tuote on täysin sen hinnan arvoinen. Erinomainen naamiosarja, josta löytyy joka ihotyypille oma tuote. Pidän myös Avonin naamioista todella paljon. Avonilla on useita ihonhoitosarjoja ja niistä löytynee jokaiselle oma suosikki.

3. Aurinkotuotteet

Iho kannattaa suojata aurinkokertoimilla aina kesäaikaan. Korkea kerroin suojaa ihoasi keskipäivän auringossa etkä pääse palamaan. Ihosyövän riski nousee, joka kerta kun iho palaa. Monet ovat siinä uskossa, että korkealla kertoimella ei rusketu, mutta se ei pidä paikkaansa. Korkea kerroin antaa sinulle mahdollisuuden oleilla auringossa pidempään. Muista suojata kasvoistasi korkeat kohdat sekä olkapäät, polvet ja rintakehä, jotka ovat herkkiä palamaan.


Aurinkosuojavoidetta kannattaa lisätä säännöllisin väliajoin lisää, jos oleilee koko päivän ulkona ja etenkin veden äärellä. Itse käytän korkeakertoimisia suojavoiteita, jotka ovat tarkoitettu lasten iholle. Niissä ovat parhaat suojakertoimet ja yleensä myös suoja auringon aiheuttamalle allergialle.

Aurinkovoiteet kannattaa uusia joka kesä. Vaikka tältä kesältä olisi jäänyt voidetta pulloon, se ei enää ensi kesänä ole käyttökelpoista. Heitä reilusti vain pois ja osta ensi kesänä uudet. Näin suojaat ihosi kaikkein varmimmin.

4. Kosmetiikan säilyvyys ja säilöminen

Kosmetiikoissa on nykyään merkintä kuinka kauan se säilyy avattuna. Tuotteessa on avatun purkin kuva ja merkintä 12M. Se tarkoittaa 12 months eli 12 kk. Se merkintä voi olla myös 6M tai 18M, riippuen tuotteesta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että avaamaton kosmetiikka säilyy 3 vuotta ja avattu noin vuoden. Tässäkin asiassa on toki poikkeuksia.


Ripsiväri kannattaa uusia 3-6 kk:n välein. Vaikka olisit vain kerran käyttänyt ripsaria ja seuraavan kerran kosket siihen puolen vuoden päästä, se ei ole enää käyttökelpoinen. Heität sen siis pois ja ostat uuden. Näin vältyt bakteereilta, jotka mönkivät silmiisi vanhasta ripsarista.

Jauhemaiset tuotteet kuten luomivärit, puuterit, poskipunat kestävät aikaa kaikkein parhaiten. Itse en ole koskaan heittänyt luomiväriä menemään vuoden jälkeen vaikka pakkauksessa lukisi se 12M. Vanhin luomivärini on vuodelta 1998.

Voidemaiset tuotteet sekä meikeissä että ihonhoidossa eivät kestä niin hyvin aikaa. Mikäli voidemainen tuote leikkaantuu ns.kahteen osaa, se on mennyt vanhaksi. Eli kun voiteen päälle tulee nestekerros. Vanhentuneen tuotteen tunnistaa usein myös eltaantuneesta tuoksusta ja koostumuksen muutoksesta.  Älä ikinä käytä vanhentunutta kosmetiikkaa ihollesi, vaikka se olisi maksanut mitä. En suosittele laittamaan vanhentunutta kasvovoidetta edes kantapäihin. Sen paikka on roskiksessa, ei sinun ihollasi. Minäkin olen valitettavasti joutunut heittämään kallista kosmetiikkaa roskiin.

Kosmetiikkaa kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä. Tämä koskee myös hajuvesiä. Kuuma ja kostea (yleensä siis kylppärinkaappi) ei ole se paras paikka kosmetiikalle. Ei ainakaan sellaiselle kosmetiikalle, jota käytät harvemmin.

Muutama vinkki: älä koskaan laita kaupassa testeri huulipunasta punaa suoraan huulillesi. Sieltä saattaa huuliisii hypätä joukko bakteereja ja jopa viruksia. Älä myöskään koskaan lainaa keneltäkään avattua ripsaria. Ei edes omalta äidiltä tai siskolta. Se on kuin lainaisi hammasharjaa. Jos ostat joltain käytetyn huulipunan, ota veitsellä huulipunasta ohut kerros pois.
Älä koskaan osta avattua ja puoliksi käytettyä kosmetiikka kirpputorilta. En alkuunkaan ymmärrä miten jotkut ihmiset kehtaavat myydä kirpparilla vanhoja kosmetiikkatuotteita ja vielä vähemmän ymmärrän niitä ihmisiä, jotka niitä ostavat. Kirppiskauhistelua voit lukea täältä ja täältä.Sellaisen infopaketin keräsin teille. Ruudun toisella puolen on varmasti lukijoita, joille nämä asiat ovat tuttua kauraa, mutta uskon että löytyy myös niitä ketkä näitä vinkkejä kaipaavat. Toivottavasti tästä on heille hyötyä ja iloa :) Koostan vastaavan infopaketin meikeistä ja meikkaamisesta jossain vaiheessa teille luettavaksi.


12 kommenttia:

 1. Kiitos. Mä olen tähän asti laittanut silmänympärysvoiteen väärin! Siis silmäpussiin ja yläluomeen.... Hyvä Taru!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D hyvä jos tästä postauksesta oli siis apua!

   Poista
 2. Kivan infopaketin oot koonnut, vaikka itselleni nämä olikin jo tuttuja asioita työn puolesta ja muutenkin! :) Uskon, että tästä postauksesta on hyötyä monelle! :) Aika lailla samoilla linjoilla olen noista asioista sun kanssa, mutta tuohon ihon kuorimiseen on pakko ottaa kantaa, että 3krt/vko alkaa olemaan jo liikaa normaalille iholle. Rasvaisen ihon voi kuoria tuon max. 3 kertaa viikossa, mutta yleensä 2 kertaa pitäisi riittää. Normaalille iholle riittää kerta viikossa, tosin joskus kuorin oman ihoni kaksi kertaa viikossa, mutta toisella kerralla en käytä raekuorintaa, vaan jotain entsyymikuorintaa tai savinaamiota, joka on iholle hellävaraisempi. Kuivaihoisille sitten taas riittää, jos kuorii ihon 2 kertaa kuukaudessa :)

  Itse muuten suosittelen seerumeita myös alle 30-vuotiaille, sillä kuuriluontoisesti ne tekevät iholle ihan hyvää. Tosin en tarkoita nyt niitä anti-agepitoisimpia seerumeita, vaan esim. kosteuttavat ja kirkastavat seerumit sopivat hyvin alle 30-vuotiaallekin ja tuovat lisäboostia ihonhoitoon. Toivottavasti et ota tätä mun kommenttia mitenkään väärällä tavalla, tiedäthän sä mut! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Jep, olen samaa mieltä kuorinnasta. Mulla jäi valitettavasti tämän postauksen oikoluku ja viilaaminen kesken kun tulin kipeäksi. Postaus lähti ulos ns. vähän raakileena. Mutta hyvä, että kerroit tuon näissä kommenteissa niin ei tarvitse lisätä tekstiin :D

   Poista
 3. Kiva kattava postaus! Ainoa asia, mitä voisin kirppikseltä ostaa on tuoksut, suihkauttaisin ilmaan ja kokeilisin onko kuranttia tavaraa. Mutta kasvoille käytettäviä tuotteita juu ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna :) <3 Juu sama juttu, mutta mitään rasvoja ei missään nimessä ikinä :O apua!

   Poista
 4. Minä en tiedä, jos ihan hirveästi uskon ihonhoidon tehokkuuteen, vaikka olenkin aivan kosmetiikkahullu... Minulla on 75 -vuotias täti, jolla on aivan uskomattoman upea iho ja hän ei ole koskaan käyttänyt mitään. Siis ei mitään; ei kosteusvoidetta, ei aurinkosuojaa, ei puhdistusaineita, ei mitään. Olen häntä yli 40 vuotta nuorempi ja kadehdin hänen ihoaan jo nyt, en mitenkään sitten kun minäkin olen vanha -asenteella! Vaihtaisin oman ongelmaihoni hänen ihoonsa milloin tahansa! Valitettavasti en kuitenkaan usko perineeni hänen ihogeenejään... :(

  Ja totuushan on, että jos tupakoi tai käyttää alkoholia tai syö epäterveellistä ruokaa, niin kosmetiikalla ei voi edes korjata aikaansaamaansa tuhoa. Minä rakastan kosmetiikkaa ja läträän iholleni vaikka mitä, mutta en oikeasti usko siitä olevan kovinkaan paljon hyötyä. Tietysti saattaisin näyttää vielä kauheammalta, jos en käyttäisi mitään...! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Geeneillä ja elämäntavoilla tottakai on suurin vaikutus miten vanhenee. Mikään kosmetiikka ei valitettavasti pysäytä ikääntymistä :D mutta ihoa oikein kosteuttamalla voi välttää suurimmat rypyt :)

   Poista
 5. Kiva postaus! Varsinkin ripsarihygieniasta ei voi koskaan tarpeeksi huomauttaa, silmätulehdus tulee aina kalliimmaksi kuin uusi ripsiväri. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) No näinhän se on :) kaikki eivät vaan muista tätä ;)

   Poista
 6. Tarun blogista tänne löysin ja ihanan selkeästi olet ohjeistanut ihon hoidosta. Tästä saan taas lisäintoa kasvojen hoitoon, joka tuppaa olemaan luokattoman huonolla tasolla. Tuo misellivesi täytyy ehdottomasti ottaa käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit! :) Ja hienoa, että tästä tutorialista oli apua :) Miselli ehdottomasti käyttöön, se on ihana :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)