perjantai 1. helmikuuta 2013

Perjantaikääräri.

Perjantain kunniaksi taas jotain pientä herkkuleipomista! (Kohta saan varmaan vihaista lukijapostia kun yllytän näillä postauksilla herkkujen syöntiin! Apua!) :) Kuten jo viime perjantaina kerroin, olen inspiroitunut kokeilemaan kaikkia kivoja (ja helppoja) leivontajuttua. Helppoja siksi, että käsivammani estää esim. pullataikinan vaivaamisen joten minun keittiössäni syntyy vain tälläisiä sähkövatkaimen avulla tehtäviä herkkuja.

Minulla kävi maanantaina vieraita kylässä ja leivoin kahvin kanssa tälläisen herkkupötkön:

Kääretorttu eli kääräri :) Mä olen tykännyt pienestä tytöstä asti kääretortusta, muistan miten isoäitini joskus silloin tällöin leipoi herkullisia kääretorttuja, nam! Mitään kaupan valmiskääräreitä en voi sietää, järkyt teollisuuskräämit ja ylimakeat hillot, phyi! Kyllä kääretortun pitää olla itsetehtyä eikä mitään Napakymppiä vai minkä nimisiä ne valmishirvitykset ovatkaan. Eikös se Enbuske syönyt jotain 5 vuotta vanhaa teollisuuskääräriä ja se oli vielä ihan fine? (siis se kääräri, Enbuske tuskin oli kun laittoi sellaista vapaaehtoisesti kiduksiinsa...) Puistatus.

Mutta itsetehtynä kääretorttu on aivan mieletöntä! Jaan teille nyt kääretorttupohjan perusohjeen :)

4 munaa
2 dl sokeria
2 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta

Munat + sokeri vaahdotetaan ja joukkoon lisätään jauhot + l.jauhe. Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vähän syvempään uunipeltiin ja koko komeus paistetaan uunissa 200 asteessa noin 12 min. Jos pohjan haluaa muuntaa suklaiseksi, jauho/leivinjauheseoksen joukkoon lisätään 2 rkl kaakaojauhetta.

Kun pohja on paistunut, se kumotaan puhtaan leivinpaperin päälle johon on ripoteltu vähän sokeria. Anna pohjan jäähtyä reilu puoli tuntia ja kun se ei enää tunnu edes lämpimältä (saati kuumalta), voit levittää päälle täytteen ja rullata sen leivinpaperin avulla tiukaksi rullaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.

Tein tähän kuvassa näkyvään kääretorttuun täytteen johon vispasin purkin Vanilla vaahtoa, joukkoon lisäsin omppu-vaniljahilloa ja puoli purkkia rahkaa. Jos jääkaapissa viruu käyttämättömiä, mutta vielä käyttökelpoisia hilloja, niitä voi erinomaisesti käyttää kääretortun täytteenä. Mikäli hillo on hurjan makeaa, joukkoon kannattaa laittaa hieman rahkaa joka taittaa suurinta terää makeudesta pois.
VINKKI! Jos täytettä tulee tehtyä enemmän kuin sitä mahtuu yhteen kääräriin, esim. tuota vanilla/rahka/hillo-seosta voi pakastaa ja käyttää joskus toiste taas kääretortun täytteeksi. Kääretorttua ei siis kannata täyttää liian täyteen, ylimääräinen täyte pursuaa päistä ulos ja missään nimessä hyvää täytettä ei kannate viskata roskiin. Pakkaseen vain, täyte ei siitä kärsi :)

Jos pullahammasta alkoi tämän myötä kolottamaan, ei muuta kuin leipomaan kahvin kanssa herkullinen kääretorttu! :) Mukavaa viikonloppua!

Ps. tämä kääretorttupostaus tulee saamaan jatkoa, jatkopostauksessa esittelen teille suklaisen version jossa on täytteenä mm. nutellaa ja banaania ;)

8 kommenttia:

  1. Niin kyllä kävi kääretorttuhammasta kolottaan! :D En oo pitkään aikaan tehny, ni jospa tänään juhlan kunniaksi! :)

    VastaaPoista
  2. Jos oot mintun ja suklaan ystävä, niin teepäs joskus kaakaojauheella maustettu käärmetorttupohja ja täytteeksi kermavaahto+rahka+marianne crush (tai itse murskatut marianne -karkit). Marianne-käärmetorttu on mun ehdoton suosikkikäärmis ja pitäis itse tehdä sitä taas pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä! :) Olen tehnyt aina silloin tällöin Pätkis-kääräriä joka on kans niiiiiiin hyvää :P~~

      Poista
  3. Heh,mulle tulee kääräristä aina mieleen mun teinimussukkani leikki-ikäisenä.Kun se kävi isomummolassa niin siellä oli aina sitä kaupan kääristä,mansikkaversiota ja siitä tuli ihan perinne.
    Isomummolla oli sitä AINA kun tyttö meni kylään ja syödä sai sit vaikka koko käärärin.Vieläkin mun 17 vee tyttö muistelee isomummoa ja isomummon kääräriä.
    Kyseinen mummo yleensä leipoi kaiken itse,mutta tähän kaupan käärikseen aikoinaan tarttui kun pohti mahtaako pieni tyttärentyttärentytär kelpuuttaa hänen leipomuksiaan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että! Olis mummo vaan luottanu leipomistaitoihinsa :D kyllä omatekoinen aina teollisen olis voittanu! Mutta jotenkin ihanasti ajateltu mummolta anyway <3

      Poista
  4. Voihan herkullisuus!! :P Mun mummo teki muinoin maailman parasta unelmatorttua, siitä siis oikeesti lähti järki kun sitä kauhoi. :D Pitää varmaan laittaa poikaystävä hommiin... ;) (Taustatietona sen verran, että ite vihaan leipomista yli kaiken enkä ruoanlaitostakaan niin perusta, mutta mun rakas mies on meiän innokas keittiöhenkilökunta. :P)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D sitten ei muuta kuin poikaystävälle kääräri-resepti eteen ja sanot, että tälläistä tilaisin, kiitos! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi :)